Ukrajina může prohrát válku ještě letos, varuje generál. Předpověděl, kdy a kde Rusové udeří

Připravovaná ruská ofenziva může prolomit ukrajinské linie tak mohutně, že by to vedlo ke konci války a triumfu Moskvy. Uvedl to pro BBC vysloužilý generál Richard Barrons. Podle něj se Ukrajina dostává do bodu, kdy přestane věřit ve vítězství.

Rok se s rokem sešel a situace na ukrajinské frontě je diametrálně odlišná. Loni se čekala protiofenziva ukrajinských sil, armáda obránců byla podle expertů odolná, početná, vybavená západními superzbraněmi a připravená vyhnat Rusy ze svého území. To se ale nestalo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinská mobilizace v kostce: Do války půjdou 25letí, zákon se měnil v poslední vteřině

Protiútok s frontou nehnul. Západní dodávky následně ochladly a teď je to znovu Ukrajina, kdo se musí bránit. Rusové totiž chystají vlastní letní ofenzivu. A vysloužilý britský generál Richard Barrons, někdejší šéf Velitelství společných sil, se obává, aby nebyla poslední.

Barrons pro BBC prohlásil, že existuje „vážné riziko“, že Ukrajina prohraje válku už v letošním roce. Podle generála ve výslužbě může hrát velkou roli morálka.

„Ukrajina může získat pocit, že nemůže vyhrát. A až se dostane do tohoto bodu, proč by lidé měli chtít dál bojovat a umírat, jen aby bránili něco, co ubránit nepůjde?“ uvedl Barrons ve své chmurné předpovědi.

Vysloužilý generál se domnívá, že Ukrajina v tak zoufalém bodě ještě není, může se do něj ale brzy dostat. Dochází jí klíčová technika, vojáci a munice. A to nejen na frontě, ale v týlu. Ukrajinská města snáší ruské bombardování stále hůře kvůli nedostatku protivzdušných projektilů. Ukrajina už údajně nemá skoro žádné střely k západním systémům protivzdušné obrany Patriot a Iris-T.

Ruský tlak se stupňuje a útok je podle Barronse na spadnutí. „Jsme svědky toho, jak Rusko útočí na frontovou linii, využívá převahu dělostřelectva, munice a převahu lidí, kteří jsou posíleni novými zbraněmi,“ řekl Barrons.

„Očekáváme, že někdy v létě dojde k velké ruské ofenzivě, která bude mít za cíl víc než jen prorazit ukrajinské linie a dosáhnout malých úspěchů. Vystavíme se riziku, že ruské síly prorazí v oblastech, kde je ukrajinské ozbrojené síly nemohou zastavit,“ varoval bývalý generál.

Kde Rusové udeří?

Loni před začátkem ukrajinské protiofenzivy experti spekulovali o tom, kde přesně se Ukrajinci pokusí o průlom. Nakonec padla volba na rovinaté Záporoží. Ukrajinci ale zkoušeli prorazit i jinde, za což si později vyslechli kritiky ze strany USA, protože Washington radil, aby Kyjev nerozmělňoval síly.

Rusové každopádně směr ukrajinské protiofenzivy vystihli a včas vybudovali obranný val, přes který Ukrajinci nepřešli. Teď musí Kyjev odhadnout, kudy se útočníci pustí.

Podle expertů oslovených BBC je ve hře například křehký Charkov, ke kterému se Rusové přibližují. V úvahu připadají také známá bojiště na Donbasu. Anebo Rusové vrátí úder tam, kde to loni všechno začalo – v Záporoží.

VIDEO: O situaci na Ukrajině debatovali lídři kandidátek do eurovoleb

Tagy: