Ukrajinská mobilizace v kostce: Do války půjdou 25letí, zákon se měnil v poslední vteřině

Ukrajina vyhlašuje rozšířenou mobilizaci, zákon podepsaný prezidentem Volodymyrem Zelenským pošle do války desetitisíce nových mužů. Branná povinnost se totiž snížila z 27 už na 25 let. Na poslední chvíli byla navíc vyškrtnuta klauzule o časově omezené službě, napsal list Time.

Ukrajinská armáda už dlouhé měsíce veřejně upozorňuje, že trpí nedostatkem vojáků. Po měsících zvažování nejrůznějších variant schválil ukrajinský parlament ve čtvrtek mobilizační zákon, který snižuje věk pro odvod z 27 na 25 let. Zákon už podepsal i prezident Volodymyr Zelenskyj.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ruským raketám už nic nestojí v cestě. Kyjevu skoro došly střely protivzdušné obrany, tvrdí expert

Armáda nejprve tvrdila, že jí chybí až půl milionu mužů. Později ale prohlásila, že skutečné potřebné číslo je státním tajemstvím. Údajně má být nižší. S upraveným mobilizačním zákonem půjde podle listu Time do války asi 50 tisíc mladých mužů.

Zákon se ale netýkal jen úpravy věku pro odvod. Obsahuje totiž řadu dodatků, které zpřísňují samotný proces mobilizace a více trestají jedince, kteří se snaží frontě vyhnout.

Zákon například nabádá úřady k prověření případů, kdy lidé neodešli do války kvůli zdravotním indispozicím. Lékařské přezkoumání má odhalit možné padělání záznamů s cílem vyhnout se odvodu.

Kontroverzní změna

Vůbec největší vášně ale budí změna, která se do zákona dostala vyloženě na poslední chvíli. Původně měla být v mobilizačních podmínkách klauzule o dočasné službě – po 36 měsících měli mít vojáci právo na demobilizaci. Definovaný konec služby se ale nakonec do zákona nedostal.

„Mnoho mužů říká, že nechtějí sloužit, protože je to jako koupit si jednosměrnou jízdenku,“ řekla pro Time Julie Kazdobinová, vedoucí Ukrajinské nadace pro bezpečnostní studia.

Podle expertů vyškrtnutí této klauzule znamená, že se Ukrajina připravuje na dlouhou válku. Armáda prý nechce garantovat vojákům návrat domů, když neví, zda bude mít v daný moment k dispozici dostatek lidí, kteří by vyčerpané rekruty nahradili.

„Už jsem si zvykl na to, že tahle válka bude bohužel trvat dlouho. Zpočátku jsme všichni doufali, že to rychle skončí, ale později se ukázalo, že realita je mnohem tvrdší,“ řekl pro The New York Times 25letý Denys Jemec, který nově spadá do odvodního věku. Jako zaměstnanec ocelárny se ale možná válce prozatím vyhne.

Ne každý Ukrajinec je ale ochotný čekat na povolávací rozkaz. Web BBC uvedl, že od února 2022 do listopadu 2023 uteklo ze země asi 20 tisíc mužů. Dalších 21 tisíc pak úřady při útěku chytily.

Ruská armáda bobtná

Stavy mezitím posiluje také ruská armáda. Generál americké armády Christopher Cavoli, vrchní velitel spojeneckých sil NATO v Evropě, upozornil, že Moskva při náboru postupuje rychle.

„Ruská armáda je nyní ve skutečnosti větší, asi o 15 procent, než byla v době invaze na Ukrajinu,“ uvedl generál podle listu Business Insider.

„V uplynulém roce Rusko zvýšilo početní stav svých vojáků v první linii z 360 tisíc na 470 tisíc,“ dodal Cavoli.

VIDEO: O Ukrajině v superdebatě

Tagy: