Video k vraždě Roma v Brně? Policie před kolujícími záběry varuje. Vyžádala si svědky

Brnem v sobotu otřásla vražda Roma.

Vražda v Brně: agresor je ve vazbě

Brněnští kriminalisté stále neznají přesné okolnosti incidentu, k němuž došlo v oblasti přehrady a při kterém přišel o život mladý muž. Obviněný agresor byl soudem poslán do vazby. Na sociálních sítích kolují nejrůznější videa z víkendového konfliktu, který si někteří svědci natáčeli na mobilní telefon. Policie však varuje, že v případě některých nahrávek může jít o cílené podvrhy, které mohou do již vyhrocené situace vnést další vlnu nenávisti.

Potyčka mezi několika Romy a Ukrajinci, jež se seběhla o víkendu nedaleko prostoru brněnské přehrady, nadále jitří atmosféru v moravské metropoli a zaměstnává kriminalisty. Obětí útoku 37letého muže ukrajinské národnosti, který je nyní obviněný z vraždy, se stal 23letý romský mladík.

ČTĚTE TAKÉ: Vražda v Brně rozdělila i Romy: Cizí chrání, nám ubližují, útočí zpěvačka. Sklidila kritiku

Policisté nyní vyzvali veřejnost k tomu, aby je případní svědci potyčky, kteří by mohli mít k dispozici jakoukoliv nahrávku, ihned kontaktovali. „Nadále platí naše výzva. Pokud někdo disponuje kamerovým záznamem, ať už cestou tramvají, případně ze zastávky, ať se na nás obrátí. Jakýkoliv materiál tohoto druhu uvítáme,“ vyzval mluvčí jihomoravských policistů Pavel Šváb.

Několik neověřených nahrávek údajné sobotní tragédie se objevilo na sociálních sítích. Řada svědků promluvila také pro redakci Krimi zpráv. Některé z těchto výpovědí si kriminalisté ve středu vyžádali.

Kamarádka zemřelého mladíka během nedělní piety na místě konfliktu popsala, že celá událost eskalovala velmi rychle a byla nepřehledná. Podle ní obviněný muž vystoupil se skupinkou z tramvaje, přičemž došlo k hádce, která vedla ke smrtelnému pobodání. Jiní svědci ze soupravy tvrdí, že hádce předcházel slovní konflikt ohledně hlasité hudby, poté se měli na obviněného vrhnout hned tři lidé.

Policisté před falešnými záznamy již varovali

Na sociálních sítích se objevuje množství nejrůznějších informací či zaručených zpráv o tom, co sobotnímu incidentu s tragickým závěrem předcházelo. Za jeden z domnělých důkazů je považováno také video, na němž je zachycen údajný konflikt v blízkosti kolotočů. Policie však veškeré spekulace, že se jedná o autentický záběr z osudného dne, dementovala na svém twitterovém účtu.

Další záběry z mobilního telefonu jednoho ze svědků už ale nejspíš zachycují situaci, která mohla celé tragédii předcházet.

Sítěmi také koluje fotografie, jež údajně zachycuje hádku mezi oběma tábory před samotným neštěstím.

Reportér CNN Prima NEWS Michal Janotka detailně rozebral fotografii u Magic Wall:

V den pobodání došlo i k dalším potyčkám

O sobotním večeru se u brněnské přehrady konal festival ohňostrojů. Na akci došlo k více konfliktům. Jeden z nich museli řešit také strážníci. Opilec chtěl zasahujícímu muži zákona vrazit ránu pěstí, ovšem narazil na silného protivníka. Policista je totiž mistr bojových sportů. Agresor se tak do několika vteřin octnul na zemi. Zákroku předcházela hádka mezi dvěma skupinami návštěvníků ohňostroje, kterou mírnili zasahující strážníci. Vtom za nimi přišel neznámý muž a začal se do zákroku vměšovat.

„Vstupoval bezprostředně před strážníky a agresivně na ně křičel, navíc je ohrožoval. Celý zákrok trval přibližně tři sekundy. Octnul se na zemi a strážníci ho poté spoutali,“ řekl mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

33letého podnapilého Brňana vytočilo i to, že policisté na něj svítili baterkami. Zasahující strážci zákona mu vysvětlili, že se jedná o součást jejich výbavy. Krátce nato se ale muž rozhodl, že na jednoho z nich zaútočí. Případ si nyní převzala policie pro podezření z trestného činu napadení úřední osoby.

Romská demonstrace byla odvolána

Romská komunita byla smrtelným útokem rozhořčena. V reakci na zabití člena své komunity chystali Romové na sobotní odpoledne demonstraci u Janáčkova divadla v centru města. Pořadatelka Žanny Plachetková prostřednictvím Facebooku spolku Romea nakonec sdělila, že by svolaná akce mohla mít fatální následky, a proto ji odvolala.

Sobotní plánovaná demonstrace v Brně je zrušená! Následky by mohly být fatální, řekla pořadatelka Více v článku zde: https://romea.cz/cz/domaci/sobotni-planovana-demonstrace-v-brne-je-zrusena

Posted by ROMEA on Wednesday, June 14, 2023

Tagy:
policie Romové sociální sítě Brno úmrtí vazba Romea Brněnská přehrada Pavel Šváb Žanny Plachetková