Na Ukrajině zabili dalšího novináře. Kameraman Fox News zemřel u Kyjeva

Zabitý kameraman Fox News Pierre Zakrzewski

Při ostřelování Kyjeva zemřel kameraman Fox News

Válka na Ukrajině si vyžádala život dalšího amerického novináře. Televize Fox News v úterý v interním prohlášení informovala zaměstnance o smrti dlouholetého kameramana Pierrea Zakrzewského, který se v pondělí ocitl pod palbou severozápadně od Kyjeva společně s reportérem Benjaminem Hallem. Podle poradce ukrajinského ministerstva vnitra Antona Heraščenka při stejném incidentu zahynula i jejich místní spolupracovnice Oleksanda Kuvšynová. Hall podle komuniké šéfky stanice Suzanne Scottové zůstává hospitalizován.

Okolnosti smrti kameramana Zakrzewského nejsou příliš jasné, kromě toho, že se tak stalo, když s Hallem autem projížděli obcí Horenka poblíž letiště Hostomel. V posledních dnech se ovšem množila tvrzení o střelbě ruských vojáků na zástupce médií nebo civilní obyvatelstvo. Pod palbou se na začátku měsíce ocitl i tým českého webu Voxpot v čele s jeho šéfredaktorem Vojtěchem Boháčem.

O víkendu na Ukrajině přišel o život americký filmař Brent Renaud. Podle ukrajinských úřadů jej zabila ruská palba. Zranění při stejném incidentu ve městě Irpiň utrpěl jeho kolega Juan Arredondo. Horenka, kde byl podle Scottové zabit kameraman Zakrzewski, leží nedaleko Irpině. Oblast severozápadně od centra Kyjeva je už několik dní dějištěm bojů mezi ruskými a ukrajinskými silami.

Zakrzewski ve Fox News pracoval řadu let a pomáhal v americké televizi pokrývat i války v Iráku, Afghánistánu a Sýrii. „On byl naprostý poklad,“ napsal na twitteru moderátor Fox News John Roberts. Poklonu zabitému novináři složila i reportérka CNN Clarissa Wardová, která je v těchto dnech také na Ukrajině. „Mimořádná povaha a ohromný talent a jeden z nejmilejších, nejzdvořilejších kolegů na cestách. Naprosto srdcervoucí,“ napsala.

Spolu se Zakrzewským přišla v pondělí o život také lokální spolupracovnice Fox News Kuvšynová, uvádějí média s odvoláním na vyjádření Heraščenka. Fox News tuto informaci ihned nepotvrdila, v prohlášení Scottové se o Kuvšynové nepsalo.

Ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová ještě před zprávou o smrti Zakrzewského sdělila, že Rusko za necelé tři týdny války proti Ukrajině zabilo již tři novináře a zranilo více než tři desítky žurnalistů. Kromě Renauda jmenovala reportéra Viktora Dudara a kameramana Jevhena Sakuna.

Tagy: