Natáčel o válkách i drogových kartelech. Kdo byl novinář, kterého zastřelili Rusové?

Bratři Craig Renaud (nalevo) a Brent Renaud (napravo) na slavnostním předávání 74. výročních cen Peabody, které se odehrálo 31. května 2015 v New Yorku.

Novinářský svět oplakává smrt zkušeného amerického novináře Brenta Renauda. Ten se v neděli dostal pod ruskou ostrou palbou, když se snažil pokrývat příběhy uprchlíků u Kyjeva. Brent Renaud společně se svým bratrem Craigem patřil k významné dokumentaristické dvojici, která natáčela válku v Iráku, boje mexických kartelů i příběhy amerických drogově závislých. Za svou práci oba získali hned několik prestižních cen.

Brent a Craig Renaudovi byli podle zahraničních novinářů mimořádně odvážnou dvojicí, která se nebála pracovat v nebezpečných a válkou zmítaných oblastech. Bratři se ze svého rodného Arkansasu dostali například do centra konfliktu v Iráku a Afghánistánu, kde získali velké zkušenosti jako váleční reportéři.

Společnými silami také pokrývali politické nepokoje v Egyptě a Libyi, krátce se věnovali i narůstajícímu extremismu v různých částech afrických regionů. Na Haiti zase natáčeli o životech lidí, které v roce 2010 zasáhlo katastrofické zemětřesení.

Své si Brent a Craig odpracovali ve Střední Americe, kde pokrývali boje mezi nebezpečnými mexickými drogovými kartely. Jejich pozornosti neunikla ani tamní uprchlická krize mladých lidí, kteří se snažili uniknout do Spojených států před chudobou a násilím ve své domovině.

Renaudovi rovněž zpracovávali dokumentární snímky o zapomenutých, ale neméně tíživých společenských tématech na americké půdě. Natočili několik filmů a seriálů, které se věnovaly drogově závislým, dětským bezdomovcům, mladíkům v nápravných střediscích a dalším sociálně vyloučeným skupinám. Jejich tvorbu si lze prohlédnout na oficiálních stránkách.

Za svou práci se Brent i Craig dočkali uznání odborné kritiky. Oba mají na kontě například cenu Peabody, Columbia Dupont či ocenění Edwarda R. Murrowa. Talentovaní bratři dokumentaristi mimo jiné dlouhé roky pořádali filmový festival ve svém rodném městě Little Rock v Arkansasu, který se těšil velké oblibě, uvedla arkansaská média.

Rusové spustili palbu, trefili ho do krku, líčí svědek

Renaud, který v minulosti pracoval pro The New York Times, HBO či NBC, v uplynulých týdnech natáčel dění na válečné Ukrajině. Padesátiletý Američan společně s oceňovaným fotografem a lektorem Juanem Arredondem se v neděli nacházeli ve městě Irpiň u Kyjeva, kde se snažili pokrýt příběhy prchajících civilistů. To se jim ale stalo osudným.

Ukrainian families fleeing Russian aggression wait for transport out of the country. Men between the ages of 18 and 60...

Posted by Renaud Brothers on Tuesday, March 8, 2022

„Překročili jsme první most v Irpini, chystali jsme se natáčet odcházející uprchlíky. Nastoupili jsme do auta, někdo se nabídl, že nás vezme k druhému mostu. Projeli jsme kontrolní stanoviště a začali na nás střílet,“ uvedl Arredondo, kterého se zraněními převezli do kyjevské nemocnice.

Italské novinářce Annalise Camilliové popsal, že řidič okamžitě otočil auto a odjet z místa pryč, střelba ze strany ruských vojáků ale pokračovala dál. „Můj kamarád Brent Renaud byl střelen a zůstal tam. Nevím, co se s ním pak stalo. Byl zasažen do krku,“ pokračoval zkušený americký fotograf.

Ukrajinská policie mezitím zveřejnila na sociálních sítích fotografie Renaudova pasu a staré novinářské karty s logem The News York Times. Brent na místě podlehl svým zraněním.

Deník The New York Times vyjádřil lítost na úmrtím talentovaného filmaře, který do média opakovaně přispíval do roku 2015. „Brentova smrt je strašná ztráta. Odvážní novináři jako on podstupují obrovské riziko, aby podali svědectví a informovali svět o devastaci a utrpení způsobeném ruskou invazí na Ukrajinu,“ napsal významný novinář Cliff Levy, který připomenul Renaudovy dokumentární snímky.

„Právě jsem se bezpečně dostal z Irpině a jsem zpět na mobilním signálu. Doháním zprávy a aktualizace. Odpočívej v pokoji, Brente,“ napsal také losangelský korespondent Marcus Yam, který rovněž informuje o válce na Ukrajině.

„Naše komunita je hluboce zarmoucena zabitím novináře Brenta Renauda na Ukrajině. Náš absolvent a vyučující Juan Arredondo byl při útoku zraněn. Vyjadřujeme Juanovi a všem novinářům, kteří pokrývají ničivé následky této krize, naši podporu,“ uvedla v prohlášení Kolumbijská univerzita.

Tagy: