Na Ukrajinu zamíří 10 tisíc vojáků KLDR, míní Zelenskyj. Experti tápou, jak se s Rusy domluví

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval NATO, že Severní Korea pošle na pomoc Rusku 10 tisíc vojáků. Západní rozvědky tuto informaci zatím nepotvrdily. Web Sky News upozornil, že by šlo o významnou eskalaci konfliktu, na druhou stranu by spolupráce Rusů a Severokorejců zřejmě přinášela mnohé potíže.

KLDR už dlouhé měsíce zásadně podporuje Rusko během války na Ukrajině. Severní Korea poslala svému spojenci údajně miliony dělostřeleckých nábojů. Objevila se také informace, že jsou na Ukrajině i severokorejští důstojníci, z nichž někteří už měli podle jihokorejské rozvědky zemřít při ukrajinském útoku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na Ukrajině umírají i vojáci z KLDR, informoval Soul. Mají získat zkušenosti z války

Čím dál častěji se také množí dohady o tom, že Severní Korea pošle na Ukrajinu regulérní armádu. Takové tvrzení ale v současnosti není možné stoprocentně potvrdit.

Před příchodem severokorejských vojsk na Ukrajinu ale varoval NATO prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle něj míří na frontu tisíce vojáků z KLDR.

„Od našich zpravodajců máme informace, že Severní Korea vyslala taktický personál a důstojníky na Ukrajinu na dočasně okupovaná území a připravuje na své půdě 10 tisíc vojáků, ale nepřesunula je zatím na Ukrajinu, ani do Ruska,“ řekl Zelenskyj na tiskové konferenci s Markem Ruttem, novým generálním tajemníkem NATO. Informoval o tom agentura Reuters.

Zelenskyj také varoval, že takové zapojení asijské země do konfliktu by bylo „prvním krokem ke světové válce“. Západní rozvědky v čele s americkou a britskou tajnou službou situaci monitorují, ukrajinskou zprávu zatím nepotvrdily.

Vojáci rychle zběhnou, naznačil zdroj

Web Sky News upozornil, že Rusko se možná snaží doplnit řídnoucí stavy, aby nemuselo mobilizovat vlastní vojáky. Na druhou stranu je válka natolik krvavá, že desetitisícová posila z KLDR údajně nemusí pro Rusko znamenat kdovíjakou výhodu. Podle západních představitelů Moskva na Ukrajině v září každý den ztratila přes 1 200 vojáků, kteří padli, zranili se nebo skončili v zajetí.

Množí se také dohady o tom, jak by spolu ruští a severokorejští vojáci na frontě spolupracovali.

„Jak v praxi funguje velení a řízení? Mají Severokorejci a Rusové vysílačky, které spolu komunikují? Mohou mluvit společným jazykem? Jak je integrovat do sil?“ řekl podle Sky News nejmenovaný západní představitel.

Web také upozornil, že pro severokorejské vojáky může jít o vzácnou příležitost podívat se do zahraničí. A za hranicemi se ukáže, jak moc je jejich loajalita vysoká. Teoreticky mohou utéct, přeběhnout nebo se odmítnout vrátit.

„Myslím, že to je opravdu zajímavý bod. Mohlo by to docela zásadně podkopat – ne nutně celou věc – ale určitě tu představu. A pokud jich bude významné množství, je to pro nás opravdu zajímavá dynamika,“ uzavřel západní představitel.

PODÍVEJTE SE: KLDR udeřila proti Jižní Koreji. Armáda zničila most mezi zeměmi a nabrala 1,4 milionu vojáků

Tagy: