Na Zemanovy vztahy s Putinem nezapomeneme. Politici nepřijdou na předávání vyznamenání

Markéta Pekarová Adamová a Miloš Vystrčil

Neúčast na ceremoniálu

Pamatujeme si proputinovské postoje prezidenta Miloše Zemana, vzkázali předsedové parlamentních komor Miloš Vystrčil (ODS) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) s tím, že se pondělního předávání státních vyznamenání na Hradě nezúčastní. Ze stejných důvodů pozvání odmítl také místopředseda Senátu Jiří Růžička z klubu Starostů. Přidali se i další politici. Zástupci ANO ale pozvání přijali.

Šéf Senátu Vystrčil na Twitteru v poledne uvedl, že je připraven se v zájmu státu účastnit pracovních schůzek se Zemanem, na které ale zván není. „Místo toho mě nyní Miloš Zeman zve, abych podpořil jeho přístup ‚já nic, já muzikant‘. Omlouvám se, nemohu. Slavnostního večera na Hradě se nezúčastním. Mám příliš dobrou paměť,“ uvedl Vystrčil.

Předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová na Twitteru oznámila, že pokládá za správné, že Zeman „otočil“, když minulý týden odsoudil ruskou agresi proti Ukrajině a ruského prezidenta Vladimira Putina přirovnal k šílenci. „Ale nemohu zapomenout, kdo u nás před agresivním a imperialistickým chováním Vladimira Putina dlouhá léta zavíral oči,“ zdůvodnila svou neúčast na ceremoniálu.

Z obdobného důvodu odmítl pozvání Růžička. „Považuji za nemyslitelné, abych pozvání přijal v době, kdy vojska Ruské federace útočí na svobodnou a demokratickou zemi, ničí ji, zabíjejí, vraždí civilisty a ohrožují bezpečnost v celé Evropě. Navíc hostitel dlouhá léta podporoval nenávistný ruský režim i samotného prezidenta Putina a dodával mu zdání legitimnosti jeho počínání,“ uvedl.

„Teď je čas pomáhat Ukrajině. Neplánuji to,“ odpověděl místopředsedové Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) na dotaz, zda na Hrad půjde. Jeho kolegyně Olga Richterová (Piráti) uvedla, že se omluvila z pracovních důvodů. Omluvil se i předseda poslanců TOP 09 Jan Jakob nebo předseda poslanců STAN Josef Cogan. „Na předávání vyznamenání z osobních důvodů nepůjdu,“ vysvětlil. Předseda sněmovního bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS) sice pozvánku dostal, na ceremoniál ale také nepůjde. „Na počátku minulého volebního období jsem se zařekl, že si počkám na lepšího prezidenta,“ napsal.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček k neúčasti předsedů parlamentních komor sdělil, že na to nebude reagovat.

Poslanci ANO dorazí

Šéf ANO Andrej Babiš, místopředsedové Sněmovny Karel Havlíček a Jana Mračková Vildumetzová naopak pozvání přijali, stejně jako předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová. „Všichni, kteří potkali Putina, jsou v šoku z toho, co udělal. Je to nepřijatelné. Prezident ale odsoudil ruskou agresi a deklarovali jsme podporu vlády. Někdo z toho zase dělá politiku, ale účast jsme nepřehodnocovali. Nevím, proč bychom ji měli přehodnocovat,“ uvedl v pátek na tiskové konferenci ANO Babiš.

Předseda senátorského klubu Jaroslav Větrovský (ANO) už ve čtvrtek sdělil, že pozvání nedostal. Vyjádření zástupců SPD se zatím získat nepodařilo.

Zeman se prostřednictvím svého advokáta rozhodl podat na zástupce Senátu trestní oznámení pro sabotáž kvůli tomu, že během loňské prezidentovy hospitalizace zvažovali možnost dočasně převést jeho pravomoci na další ústavní činitele. Důvodem bylo stanovisko prezidentova lékaře, že Zeman po určitý čas nebyl schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.

Zeman 7. března předá ocenění osobnostem, které se rozhodl vyznamenat k loňskému a předloňskému 28. říjnu. Předloni se ceremoniál neuskutečnil kvůli sílící koronavirové epidemii, loni kvůli léčbě prezidenta v Ústřední vojenské nemocnici.

Tagy: