Trest pro Zemana: Vychvaloval Putina, snižme mu rozpočet o šest milionů, vyzval poslanec

Prezident Miloš Zeman

Neúčast na ceremoniálu

Lidovecký poslanec Šimon Heller při pátečním jednání o státním rozpočtu navrhl trest pro prezidenta Miloše Zemana za to, že dlouhodobě podporoval ruského prezidenta Vladimira Putina. Podle něj by se měl snížit rozpočet prezidentovy kanceláře o šest milionů korun.

„Byli jsme svědky toho, že Miloš Zeman devět let vychvaluje Putina. Oslavuje ho a ponižuje tím Českou republiku. To se nedá zachránit jedním televizním projevem. Navrhuji pozměňovací návrh, a to snížit rozpočet Kanceláře prezidenta republiky o šest milionů korun,“ uvedl v pátek na plénu Sněmovny Heller.

„Připomínám lhaní o teroristickém útoku ve Vrběticích, kopání do Bezpečnostní informační služby a našich zahraničních partnerů, vychvalování Putina, glosy o likvidaci českých novinářů,“ vyjmenoval lidovecký poslanec Zemanový postoje. Šest milionů chce přesunout do vládní rozpočtové rezervy. Podle Hellera má jít o další z protiruských sankcí. Svůj návrh pokládá za symbol.

Poslanec zároveň upozornil, že prezidentská kancelář má v rozpočtu například i peníze na zahraniční cesty, na které Zeman kvůli svému zdravotnímu stavu nejezdí. „Zatímco stát šetří, zaměstnanci si schvalují odměny, o kterých se ostatním lidem nezdá,“ zdůraznil Heller.

S Hellerovým návrhem souhlasí i opoziční hnutí ANO. „Můžu s tím souhlasit, protože v této době kancelář takové náklady nemá. Nemám s tím problém a určitě návrh podpoříme,“ řekl na tiskové konferenci hnutí jeho šéf Andrej Babiš.

Hradní kancelář měla letos hospodařit s 420,1 milionu korun, nově by měla mít 398,4 milionu korun. Rozpočtový výbor totiž už dříve doporučil škrty v rozpočtech šesti kapitol včetně Hradu, Parlamentu nebo například Ústavního soudu. Prezidentská kancelář by tak měla přijít asi o 22 milionů a Sněmovna o 39 milionů.

Poslanci v pátečním druhém čtení návrhu letošního státního rozpočtu přednesli návrhy na přesuny peněz uvnitř rozpočtu v celkovém objemu téměř 96 miliard korun. Jde asi o pět procent celkových plánovaných výdajů rozpočtu. Ten počítá s příjmy 1 613,2 miliardy, výdaji 1 893,2 miliardy a schodkem 280 miliard korun.

Tagy:
Vladimir Putin politika Andrej Babiš Miloš Zeman rozpočet Sněmovna Poslanecká sněmovna ANO 2011 Česko Poslanecká sněmovna ČR Parlament České republiky Ústavní soud České republiky Šimon Heller