Děsivá zpověď znásilněné Ukrajinky: Pistole a poházené kondomy. Bylo mi jasné, že nejsem první

Žena v rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL) popsala, jak ji měl v okupované vesnici znásilnit ruský voják. Čin zároveň nahlásila ukrajinské policii. Napadená země eviduje desítky podobných činů, mezi oběťmi jsou mimo žen také muži, a dokonce i děti.

Pro obyvatele válkou zdevastované země je těžké domáhat se spravedlnosti pro své válečné nepřátele. Přesto se o to mnozí snaží.

Příkladem budiž ukrajinská žena, kterou měl znásilnil okupant. O svém zážitku se rozhodla anonymně promluvit. „Když Rusové přišli do naší vesnice, sebrali nám telefony. Usídlili se v prázdných domech a vozidla ukryli na dvorech,“ začala své vyprávění pro Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Největší problém podle ní nastal v okamžiku, kdy do svých dočasných příbytků začali odvádět ženy z vesnice. Původně se domnívala, že mezi nimi jen hledají možné pomocnice, které tajně informují ukrajinskou armádu o pozicích okupantů.

ČTĚTE TAKÉ: Bachmut už je jen v našich srdcích, seznal Zelenskyj. Biden mu přislíbil nový balíček pomoci

Jednou si však jistý Rus přišel přímo pro ni a odvedl ji do opuštěného domu. „Uvnitř bylo vše rozbité, na zemi ležely poházené kondomy. Bylo mi jasné, že tam nejsem první,“ popsala. Voják ji měl napřed obvinit, že pracuje s Ukrajinci. Poté ji znásilnit. „Řekl, ať se svléknu. Celou dobu měl na stole nabitou pistoli,“ líčila Ukrajinka.

Když bylo po všem, pustil ji.

Žena se následně rozhodla utéct do blízké neokupované vesnice. O měsíc později byla její vesnice osvobozena ukrajinskou armádou. Ukrajinka se vrátila domů a okupantův čin nahlásila policii.

Byl jsem doma, tvrdil Rus a zavěsil

Případů jako tento tamní služebny evidují desítky. A ačkoliv je velmi těžké během války identifikovat konkrétní násilníky, jméno zmíněného okupanta se podařilo úřadům odhalit.

Má jít o 20letého Artěma Šemeněva z ruské Voroněžské oblasti. Identifikace byla možná, neboť okupant Ukrajince ukradl mobilní telefon a následně ho používal. Jde o vojáka, který má sloužit u radiologického a chemického útvaru biologické obrany a u 15. motostřelecké brigády ruských ozbrojených sil.

RFE/RL jej kontaktovala, aby se na znásilnění Ukrajinky zeptala. On však jakákoliv obvinění popřel. Na dotaz, kde byl v době samotného činu, odpověděl jen suše: „Doma.“ Reportérka posléze muže požádala o konkretizaci a zda „doma“ znamená ve zmíněné vesnici, kterou ruští vojáci okupovali. Neodpověděl a zavěsil. Ukrajinci jej obvinili z válečných zločinů.

Ukrajinská prokuratura aktuálně řeší 174 nahlášených případů znásilnění. Většinou jsou oběťmi ženy, jsou však i situace, kdy byli ruskými okupanty znásilněni muži, či dokonce děti. Dá se předpokládat, že během už více než roku byla celá řada případů nenahlášena.

Tagy:
válka policie Ukrajina znásilnění válečné zločiny Rusko Buča ruská invaze na Ukrajinu Rádio Svobodná Evropa Voroněžská oblast