Otřesné svědectví 83leté znásilněné Ukrajinky: Nejsem mrtvá, ani živá. Měl mě raději zabít

Válka na Ukrajině (12.4.2022 7:00)

Otřesných svědectví zvěrstev okupantů na Ukrajině stále přibývá. Učitelka v důchodu, 83letá Vera, se televizi CBS svěřila, že ji v její vesnici znásilnil ruský voják. „Přála bych si, aby mě raději zabil místo toho, co udělal,“ řekla zlomeně.

Ženy na Ukrajině stále častěji vyprávějí o otřesném sexuálním násilí, kterého se na nich okupanti dopouštějí. S příšernou zkušeností se vyrovnává i 83letá učitelka v důchodu Vera. Televize CBS News, která s ženou hovořila, kvůli její bezpečnosti neuvádí vesnici, ve kterém mělo ke znásilnění dojít.

„Chytil mě zezadu za krk. Začala jsem se dusit, nemohla jsem dýchat. Tomu, kdo mě znásilnil, jsem řekla: ‚Jsem dost stará na to, abych byla tvoje matka. Dovolil bys, aby se jí to stalo?',“ ptala se muže Vera. Ten ji však přinutil, aby mlčela.

V jejím domě byl po celou dobu i Veřin postižený manžel. Kromě znásilnění musela seniorka čelit i bití. „Když skončil, popadl láhev vody. Ptala jsem se, zda se mohu obléknout. Vyštěkl, že ne,“ řekla Vera. Když voják následně opustil dům, třikrát vystřelil do vzduchu ze své pušky.

Případů mělo být víc

Do vesnice, ve které Vera žije, vzala redakci CBS News ukrajinská armáda. Právě zde mělo dojít k vícero sexuálním útokům. Místní podotkli, že znásilnění čelila i teprve 16letá dívka. Ačkoliv se televizi nepodařilo nezávisle ověřit žádné z tvrzení, příběh Very byl „velmi podrobný, přesvědčivý a srdcervoucí“. Incident nahlásila ukrajinské policii, která jako důkaz odnesla prostěradlo.

„Měl mě zastřelit. Přála bych si, aby mě zabil místo toho, co udělal,“ svěřila se Vera. Myslí si, že její útočník pocházel ze separatistického východu. „Všechno mě bolí. Jsem ve stavu, kdy nejsem ani mrtvá, ani živá. Dříve jsem cítila radost z jara, teď necítím nic. Nemám nic,“ uzavřela.

Tagy: