Nacher vs. Skopeček: Bude vláda propouštět úředníky, nebo lékaře a policisty?

360° 21.12.2021

Ačkoliv se vláda snaží snížit provozní náklady, oznámila, že by na úřadu mělo vzniknout 74 nových pracovních míst. Takové kroky podle místopředsedy poslaneckého klubu Patrika Nachera (za ANO) nepůsobí dobře. „Nový kabinet proto bude muset propouštět policisty i lidi ze zdravotnictví,“ konstatoval. Jeho slova místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček označil za „pohádku hnutí ANO“.

Velkou změnou má projít státní rozpočet, jeho schodek vláda slibuje seškrtat o vyšší desítky miliard, aniž by zvedala daně. Zatím ale výdaje navyšuje. Jen na Úřadu vlády by mělo vzniknout 74 nových míst.

Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny Jana Skopečka (ODS) to však není v rozporu se sliby. „Bylo by tomu tak ve chvíli, kdy bychom zjistili, že počet státních zaměstnanců v průběhu této vlády bude narůstat. Věřím, že se to ale nestane. Závazek snížit počet státních zaměstnanců za nás platí a budeme se snažit mu dostát,“ hájil nový kabinet Petra Fialy (ODS).

Na Úřadu vlády by mělo vzniknout celkem 74 nových služebních a pracovních míst, především kvůli zřízení útvarů pro ministry bez portfeje pro vědu, legislativu a evropské záležitosti.

Podle místopředsedy poslaneckého klubu a člena sněmovního rozpočtového výboru Patrika Nachera (za ANO) ale nejde o celkové náklady, jako spíše o symbolickou rovinu. „Máme rekordní počet místopředsedů ve sněmovně, máme rekordní počet členů vlády a nyní jsme se dozvěděli, že bude 74 nových zaměstnanců na vládě... Symbolicky to nepůsobí dobře,“ reagoval Nacher.

Pohádka hnutí ANO

Každý ministr totiž bude mít své politické náměstky, řadu těchto postů mají obsadit Piráti. „Náměstci přišli se zákonem, který neschvalovala ODS. Co se týče Pirátů, je to koaliční strana, je to na každé straně, koho si tam vybere a voličům budou pak i koalice skládat účty,“ podotkl Skopeček s tím, že kabinet Andreje Babiše přijal tisíce nových státních zaměstnanců.

Proti tomu se však Nacher ostře ohradil. „Výzva vůči nám je úsměvná, má směřovat vůči Pirátům. Nemohu za to, že mají pět koaličních stran. Když se podíváte, kde rostly počty zaměstnanců, tak rostly počty nikoliv státních úředníků, ale v bezpečnostních složkách, ve školství a podobně,“ sdělil s tím, že jejich vládě se podařilo ušetřit asi 3,5 miliardy korun za neobsazená místa.

„Ať kolegové řeknou, že budou propouštět policisty, bezpečnostní složky, lidi ve zdravotnictví, což je teď velmi aktuální oblast, nebo ve vzdělávacím systému. Nechť to řeknou, že tam díky tomu najdou nějaké úspory,“ pokračoval Nacher.

Skopeček však jeho verzi označil za pohádku kolegů z hnutí ANO. Spousta úřednických míst podle něj přibyla, a tyto posty chce nová vláda rušit. „Přijde mi neuvěřitelné, že zástupci hnutí ANO kritizují jednu změnu na Úřadu vlády ještě v kontextu toho, že nás čeká předsednictví EU,“ dodal Skopeček.

Tagy: