Nádor na mozku změnil tatínkovi Milošovi život. Možnosti léčby dochází, rodina se nevzdává

Koncem roku 2022 se dvojnásobnému tatínkovi Milošovi změnil život. Lékaři mu objevili velký nádor na mozku. Proběhla operace, při níž přišel o velký kus mozečku, který zajišťuje koordinaci pohybů a udržování rovnováhy. Připojily se i další zdravotní problémy. Z histologie navíc vyšlo najevo, že se jedná o nejagresivnější typ nádoru. Po ozařování a chemoterapii vše vypadalo nadějně, ale přišla další rána: lékaři letos v létě našli další ložiska nádoru. Rodina se nevzdává a hledá východisko v alternativní léčbě. Z toho důvodu vznikla na platformě Znesnáze21 sbírka.

Dnes 36letý Miloš žije se svou rodinou v Lanškrouně v Pardubickém kraji. Spolu s manželkou Lucií vychovávají dva syny – sedmiletého Adámka a čtyřletého Vojtíška. Život táty a aktivního sportovce se změnil koncem roku 2022, kdy mu lékaři objevili velký nádor mozku.

ČTĚTE TAKÉ: Těžká apokalypsa, líčí trenér. Herní komunita pro něj a další oběti povodní vybrala sto tisíc

„Hodně sportoval a zrovna trénoval na Spartan Race, když se mu udělalo zle. Už delší dobu ho provázely problémy s rovnováhou, motala se mu hlava a měl i další potíže. Proto jel do nemocnice v Ústí nad Orlicí, kde podstoupil vyšetření. Doktorka mu zařídila brzký termín na magnetickou rezonanci, kde na nádor přišli,“ vylíčila pro CNN Prima NEWS Milošova sestřenice Kristýna Hlubinková. Právě ona zorganizovala sbírku na platformě Znesnáze.

Sám chodit nebude

Sám Miloš se pro Dobrého anděla svěřil, že ve chvíli, kdy se tuto zprávu dozvěděl, se mu před očima promítl celý život. Hned následujícího dne nastoupil do Fakultní nemocnice v Hradci Králové, kde po sérii vyšetření proběhla operace mozku.

„Lékaři mu bohužel museli vzít velký kus mozečku – který zajišťuje koordinaci pohybů a udržování rovnováhy –, aby odstranili co nejvíce nádoru. Po operaci špatně vidí i slyší, špatně ovládá levou stranu těla, pravou stranou zase nerozpozná teplo a chlad, ale hlavně nemá rovnováhu,“ uvádí se na platformě Znesnáze s tím, že sám chodit a běhat již Miloš nebude.

„Chodí například s chodítkem nebo když ho přidržujeme, ale sám to nezvládne. Má sílu, vše ovládá, ale v hlavě to prostě nefunguje tak, jak má. Funkce obstarával právě mozeček,“ píše se.

Následovala další rána pro celou rodinu. „Z histologie vyšlo, že se jedná o obrovskobuněčný glioblastom mozečku, nejagresivnější typ nádoru, kterého se nedá úplně zbavit, a navíc se může po nějakém čase i vrátit. Doufali jsme, že to nebude náš případ a že Miloš uvidí vyrůstat Adámka a Vojtíška,“ je uvedeno ve sbírce.

Po operaci čekalo Miloše každodenní ozařování – a před Vánoci konečně po měsíci viděl své syny. Poté následovala chemoterapie. Miloš zvládl osm cyklů, poté musela být ukončena – dál ji nebyl schopen zvládat. Každé tři měsíce jezdil na kontrolu a na magnetickou rezonanci.

Zhruba rok a půl byl podle jejích slov „klid“ a doufalo se, že nádor zanikl. Opak byl ale pravdou. „Letos koncem července lékaři objevili Milošovi další ložisko nádoru, kdy podstoupil cílené ozařování gama nožem v Praze,“ uvádí se ve sbírce. Nyní je v plánu další chemoterapie, která se však kvůli nepříliš dobrým jaterním testům lehce posouvá.

Rodina zvažuje možnosti

Další možnosti léčby jsou velmi omezené. „Žádná jiná léčba tady v nemocnicích není,“ uvádí blízcí. Rodina proto hledá naději v alternativních formách léčby, včetně drahých zahraničních terapií, které se cenově pohybují v řádech stovek tisíc až milionů.

Právě za tímto účelem vznikla sbírka. „Jsou dvě varianty. Jedna v Česku, jedná se o laserové terapie s vitaminovými infuzemi. Druhou, k níž se momentálně přikláníme, je v Německu, kde nabízejí terapii dendritickými buňkami – což by mu mohlo prodloužit život až o šest let, pokud by to zabralo,“ je uvedeno ve sbírce s tím, že cena se pohybuje kolem 900 tisíc korun.

„Proto je cílová částka ve sbírce nastavena na milion. Počítá se s dalšími výdaji, které jsou spojeny s cestou, zpoplatněnými konzultacemi a dalšími věcmi,“ píše se ve sbírce s tím, že pojišťovna na tuto pomoc nepřispívá.

Finanční pomoc by rodině navíc umožnila nejen pokrýt cesty k lékařům, vitaminy a doplňky, ale také pomohla získat nový seniorský skútr, díky němuž by Miloš mohl trávit více času se svými syny venku a na výletech.

Pokud i vy chcete rodině a samotnému Milošovi pomoci, můžete tak učinit prostřednictvím sbírky na platformě Znesnáze. „Přispějte prosím a pomozte této rodině v těžkém boji, aby Miloš mohl i nadále být pro ni oporou,“ uzavírá.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zmizení kocoura na dovolené je zdrtilo. Zvíře urazilo 1600 kilometrů, aby našlo svou rodinu

Tagy: