Nagyová mlčením 10 let trpěla, řekl Klíma. Popsal neschopnost Nečase odrazit ženské zbraně

Josef Klíma

Ve vztahu Petra Nečase a Jany Nagyové, nyní Nečasové, se střetla velmi ambiciózní žena a muž, který je schopný vystupovat v politickém prostředí, ale neumí pracovat se ženskými zbraněmi. Tak na kauzu spojenou s pádem vlády v roce 2013 vzpomínal investigativní novinář Josef Klíma ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS. Ohledně Nečasové také připomněl, že přes deset let neměla možnost se k celé aféře vyjádřit. Až po vychladnutí emocí konečně jemu svolila k rozhovoru.

Klíma se na celou kauzu ohlíží především jako na událost, která neměla na politické scéně obdoby. „Většina politických afér se odehrává tak, že politici jsou zvyklí, jak mají reagovat na triky svých odpůrců, ovšem v soukromí mohou tyto obranné mechanismy vypnout. V této aféře se otevírala druhá část světa politika. Zatímco navenek měl svou reputaci, doma to bylo úplně jinak,“ řekl. „Na politické scéně se odehrálo to samé, k čemu na rodinné úrovni dochází nesčetněkrát.“

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: Unikátní svědectví policistů i Nečasové: Jak fungoval byznys s mocí a zákulisí razie na vládě

Vliv na premiéra Petra Nečase byl ze strany jeho milenky a později manželky ohromný, a to dokonce v takové míře, že se propisoval do nejvyšších sfér řízení státu. „Mezi nimi se střetly zajímavé povahy. Žena, která je nesmírně schopná a ambiciózní, a muž, který umí vystupovat v politickém světě mužů, ale neumí zacházet s ženskými zbraněmi, které jsou vůči němu používány,“ vysvětlil svou fascinaci pro celý případ.

Během příprav dokumentu Klíma ani nevěřil tomu, že by v něm mohla vystoupit sama Nečasová. Nakonec však k účasti svolila. „Oslovil jsem ji přes jejího advokáta Brůnu. S překvapením jsem zjistil, že by ráda po deseti letech promluvila. Vedli jsme spolu dlouhý hovor, do ničeho jsem ji netlačil,“ řekl ve speciálním vysílání.

„Myslím si, že ona trochu trpěla tím, že těch 10 let mlčela, že nenarazila na jiného novináře než takového, který na ni čekal před soudní síní a chtěl po ní jen pár vět. Najednou po té době, kdy vychladly emoce a zbyl nějaký životní pocit, se rozhodla, že do toho rozhovoru se mnou půjde,“ dodal.

Dokumentu, k němuž Nečasová svolila, měl být součástí i sám bývalý premiér Nečas. Pozvání Klímy však odmítl. „Velmi nevybíravými slovy mě odmítl před soudní síní, když čekal na jedno ze svých přelíčení,“ osvětlil.

Exkluzivní dokument Případ Nagyová. Kde začala kauza, která shodila Nečasovu vládu?

Tagy: