Podezřelých úmrtí ruských špiček přibývá. Poslance odpovědného za plyn prý skolila nemoc

Ruský poslanec Nikolaj Petrunin (vpravo) zemřel. Na snímku se svým kolegou Viktorem Dzjubou.

Válka na Ukrajině (12.10.2022 11:00)

Ve věku 46 let zemřel ruský poslanec Státní dumy Nikolaj Petrunin. Podle tamních médií se mu měla stát osudnou „vážná choroba“. Hovoří se o onemocnění COVID-19. Petrunin se tím zařadil do stále početnějšího zástupu ruských osobností z oblasti politiky či byznysu, které zemřely v době války na Ukrajině, a to za ne zcela jasných okolností.

„Po závažné nemoci poslanec Státní dumy Nikolaj Jurijevič Petrunin zemřel. Nikolaj Jurijevič reprezentoval Tulskou oblast od roku 2016, byl prvním místopředsedou výboru pro energetiku Státní dumy,“ shrnuje ve zprávě ruská tisková agentura TASS.

Kondolenci již jeho rodině zaslal šéf ruské dolní komory parlamentu Vjačeslav Volodin. „Nikolaj Jurijevič byl profesionál a zodpovědný člověk, mezi svými kolegy měl autoritu, voliči mu věřili,“ pronesl na adresu zemřelého poslance Volodin.

Agentura TASS dodává, že Petrunin měl na starost legislativní regulaci průmyslu se zaměřením na plyn a stejně tak se měl zabývat investičními aktivitami v oblasti paliv a energie.

Některá ruská média v čele s regionálně zaměřeným webem newstula.ru uvádí, že poslanec už delší dobu zápasil s koronavirem a s ním spjatým onemocněním COVID-19.

Petrunin, jenž v roce 2018 obdržel Řád za zásluhy o vlast II. třídy, se tak dostal do skupiny už poměrně velkého množství vysoce postavených Rusů, kteří za ne zcela vyjasněných podmínek zemřeli v době války na Ukrajině. Kvůli konfliktu byl navíc sám Petrunin cílem západních sankcí.

Médii už dříve proběhly zprávy například o bývalém šéfovi společnosti Lukoil Ravilu Maganovovi, který měl začátkem září vypadnout z okna moskevské nemocnice. Podle vyšetřovatelů šlo o nehodu. Lukoil přitom jako jedna z mála firem v Rusku otevřeně mluvila proti válce na Ukrajině a apelovala na prezidenta Vladimira Putina, aby invazi ukončil.

Tagy:
nemoc Vladimir Putin Rusko COVID-19 Státní duma Lukoil Duma Vjačeslav Volodin ruská invaze na Ukrajinu Tulská oblast