Další záhadné úmrtí v Rusku. Šéf státního podniku vypadl z lodi, tělo našli až za dva dny

Ivan Pečorin

Válka na Ukrajině (12.9.2022 6:45)

Smrt v Rusku čím dál více obchází významné osobnosti spjaté s tamním byznysem či lidi, kteří můžou být leckomu nepohodlní. Naposledy záhadně zahynul generální ředitel ruského státního podniku Rozvoje Dálného východu a Arktidy Ivan Pečorin. Podle zveřejněných informací vypadl z lodi a jeho tělo se našlo až dva dny poté. Letos už navíc zemřel i jeho předchůdce.

„12. září 2022 byla potvrzena tragická smrt našeho kolegy Ivana Pečorina,“ stojí v tiskové zprávě zmíněné společnosti. Smrt Ivana je nenahraditelnou ztrátou pro jeho přátele a kolegy, hlubokou ztrátou pro podnik. Posíláme naše upřímné kondolence rodině a přátelům,“ píše dále společnost pod hlavičkou federace.

Podle zahraničních médií Pečorin zemřel v sobotu poblíž přístavního Vladivostoku na samém východě země. Údajně při vysoké rychlosti vypadl z lodi. Plavidlo následně začalo volat o pomoc při hledání. Pečorinovo tělo však bylo objeveno až v pondělí.

Nejde přitom o první smrt v rámci tohoto státního podniku za letošní rok. Pečorinův přímý předchůdce Igor Nosov zemřel v únoru. Ve věku 43 let ho údajně postihla mrtvice, oznámila tehdy ruská média.

Britský deník The Sun dodává, že se společností byl spjat i bývalý ministr pro mimořádné situace Jevgenij Ziničev. Ten zemřel loni v září v arktickém městě Norilsk. Podle oficiálních zpráv zahynul, když se snažil na útesu zachránit režiséra Alexandra Melnika, se kterým se na místě podílel na filmování jistého cvičení.

Smrt Duginové otřásla Rusy

V uplynulých týdnech, měsících i letech došlo v Rusku k mnoha úmrtím významných osobností, jak těch, kteří vystupovali ve prospěch ruského prezidenta Vladimira Putina, tak jeho kritiků.

Naposledy světová média informovala o smrti propagandistky Darjy Duginové. Ta na konci srpna zemřela při explozi svého vozu. Původně s ní měl jet v autě i její otec, známý ultranacionalistický ideolog Alexandr Dugin. Ten se prý ale na poslední chvíli rozhodl jet jiným vozem. Později Dugin prohlásil, že za smrtí jeho dcery stojí „terorismus na zakázku ukrajinského nacistického režimu“. „Má dcera položila svůj panenský život na oltář. Prosím, vyhrajte,“ vzkázal Dugin ruským vojákům na Ukrajině. Kyjev obvinění odmítl.

Odpovědnost má údajně jít za ruskou partyzánskou organizací Národní republikánská armáda. S touto informací přišel bývalý ruský poslanec Ilja Ponomarjev, který v roce 2014 jako jediný ze zákonodárců v ruské Státní dumě nehlasoval pro anexi ukrajinského poloostrova Krym a už léta žije na Ukrajině.

Ruský válečný novinář „náhle onemocněl“

Náhle a nečekaně zemřel také ruský válečný korespondent Dmitrij Lutovkin. Informovala o tom ruská média v čele s Nezavisimajou Gazetou, kde působil. „Dmitrij Litovkin náhle onemocněl a musel být uveden do kómatu, ale bohužel zemřel,“ uvedl magazín.

Není přitom jasné, co konkrétně stálo za Litovkinovým úmrtím. „Zhruba před sedmi dny skončil neočekávaně v nemocnici. Doktoři hovořili o zlepšení jeho stavu, pak se najednou všechno zastavilo a byl po dva až tři dny v kómatu,“ řekl tehdy jeho kolega Andrej Vaganov. Ten podle známého deníku Vedomosti nekonkretizoval, na co Litovkin zemřel. Pouze řekl, že „to nebyl COVID-19, ale nějaká interní nemoc“.

Vzpomínka na Němcova

Za záhadnou lze označit také smrt předsedy představenstva ropné společnosti Lukoil Ravila Maganova. Ten zemřel podle všeho minulý čtvrtek, když jeho tělo našli před nemocnicí v Moskvě. Údajně vypadl z okna, podle ruské agentury TASS konkrétně ze šestého patra. Agentura zároveň uvedla, že Maganov spáchal sebevraždu. V květnu zemřel další vysoce postavený manažer Lukoilu Alexander Subbotin.

Smrt se nevyhýbá ani lidem, kteří byli nepohodlní přímo Vladimiru Putinovi. V prosinci po pádu z okna zahynul ruský nacionalista Jegor Prosvirinin, který byl rovněž Putinovým odpůrcem. Jeho tělo bylo nalezeno bez oblečení pod okny residenční budovy v centru Moskvy. Známý byl rovněž případ, ke kterému došlo již v prosinci 2020. Tehdy údajně při pádu z okna zemřel ruský vědec Alexander Kaganskyj, který se snažil vyvinout vakcínu proti covidu. Na těle měl přitom bodné rány. O případu jsme informovali zde.

Nelze zapomenout ani na někdejšího lídra ruské opozice proti Putinovi Borise Němcova. Ten byl roce 2015 zastřelen v Moskvě. Jeho blízcí následně za objednavatele vraždy označili čečenského vládce Ramzana Kadyrova, který je věrný Putinovi. Odsouzení za tento zločin byli čtyři Čečenci.

Tagy: