Policejní detektivové zasahovali v sídle společnosti ČEZ. Prováděli i domovní prohlídky

ČEZ

Policejní detektivové zasahují v sídle společnosti ČEZ

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v úterý několik hodin zasahovali v centrále energetické firmy ČEZ. Informaci webu iDNES.cz potvrdil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Podle něj se ale vyšetřování související s úterní prohlídkou netýká přímo ČEZ. Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej pouze sdělil, že policisté prováděli úkony trestního řízení.

„Náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení. Více informací v tuto chvíli poskytovat nebudeme,“ oznámil dopoledne Ibehej. „Probíhá prohlídka kanceláří. Podle informací, které máme, se šetření netýká přímo ČEZ. Poskytujeme plnou součinnost,“ řekl mluvčí ČEZ Kříž.

Podle webu iDNES.cz se zásah týkal prověřování daňové trestné činnosti a korupce. Detektivové prohledali jednu z kanceláří a prováděli i domovní prohlídky, napsal iDNES.cz.

Podle Hospodářských novin policie řeší případ krácení daní a praní špinavých peněz. „Podle dvou zdrojů se detektivové v této souvislosti zajímají o jednatele marketingové a reklamní firmy Seven Days Agency. Podle obchodního rejstříku je jím Martin Kráčalík, uvedly HN. Kráčalíka se jim nepodařilo kontaktovat.

Člověk z firmy Seven Days Agency měl být podle informací HN ve styku se zaměstnancem ČEZ. Dva na sobě nezávislé zdroje iDNES.cz tvrdí, že tímto zaměstnancem je ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

ČEZ je největší česká energetická firma a jejím majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií společnosti.

Čistý zisk skupiny ČEZ za tři čtvrtletí letošního roku klesl meziročně o zhruba sedm miliard na 6,7 miliardy korun. Tržby činily 156 miliard korun, což je přibližně stejně jako za totožné období loni.

Tagy:
Policie ČR ČEZ energie krimi energetika Národní centrála proti organizovanému zločinu