Král Karel III. slaví pětasedmdesátiny. Harry mu osobně nepopřeje, míní expertka

Král Karel III. a jeho mladší syn princ Harry

Karel III. slaví 75. narozeniny, Harry na oslavu nedorazí

Britský panovník Karel III. slaví v úterý 75. narozeniny. Významného životního jubilea se však neúčastní jeho syn princ Harry s manželkou Meghan. Odbornice na královskou rodinu Barbora Koukalová tvrdí, že princ nemá důvod přijet, protože je z rodiny vyloučen a s jejími členy by si neměl co říct. Historik Martin Kovář doplnil, že se tak rozhodl sám.

Král Karel III. zahájil oslavy už v pondělí čajovým dýchánkem v rodinném sídle Highgrove, kde také dostal třípatrový dort. „Když nastupoval na trůn řekl, že nebude utrácet peníze daňových poplatníků za okázalé večírky,“ řekl historik Martin Kovář na CNN Prima NEWS. „Jestli tam Harry bude nebo nebude, je úplně irelevantní. Podstatné je připomenout Britům, že mají krále, který je v 75 letech v dobré formě,“ doplnil.

ČTĚTE TAKÉ: DiCaprio se pochlubil novou přítelkyní. Italskou krásku představil svým hvězdným kamarádům

„Král Karel si nepotrpí na velké oslavy,“ uvedla Barbora Koukalová, zástupkyně šéfredaktora webu Express.cz. „Je úplně jedno, jestli Harry přijede nebo ne, protože to není o něm. Harryho už bylo dost. Teď je to o Karlovi,“ upozornila.

Harry na oslavu nedorazí

Odbornice na britskou královskou rodinu je přesvědčená, že princ Harry svému otci k narozeninám osobně nepogratuluje. „Harry nemá důvod přijet. Z rodiny je vyloučen, přestože tvrdí, že je má stále rád a oni jeho. Neúčastní se rodinných akcí. V pondělí měli soukromou večeři, co by tam ale Harry dělal,“ uvedla Koukalová. „Rozhodují se tam různé věci, nejen co se týká samotné rodiny, ale i toho, kdo bude jaké preference zastupovat. Harry je vyloučen, takže je otázka, jak by se tam cítil. Myslím si, že ani jemu samotnému by nebylo dobře, kdyby přijel do rodiny, kterou tři roky neviděl a nemá si s nimi co říct,“ uvedla.

Podle historika Martina Kováře je naprosto jisté, že mladší syn prvního panovníka s univerzitním titulem nedorazí. „Jeho účast je úplně vyloučena, nebude tam. Jsou to jeho rozhodnutí, odejít z Británie, zříct se práce pro monarchii. On se rozhodl mluvit s televizní celebritou ve Spojených státech a útočit. Když se takhle chová, neunesl povinnost role, do které se narodil, a ještě přitom opakovaně znectí své nejbližší. Nemůže čekat, že rodina bude nadšená,“ nastínil Kovář.

Pozvánku zřejmě obdrželi

Král Karel III. se podle prvotních informací zahraničních médií rozhodl pozvat svého mladšího syna Harryho na narozeninovou oslavu i přes to, že mezi nimi panuje napjatá atmosféra. Podle informací britského deníku Daily Mail však devětatřicetiletý princ pozvání odmítl.

Krátce poté se ozvali zástupci Meghan a Harryho. Ti tvrdí, že pozvánku na oslavu vévoda s vévodkyní ze Sussexu neobdrželi, takže jejich neúčast má být rozhodnutím krále. „To se nedozvíme. Absolutně pochybuji o tom, že by neposlali pozvánku, pokud se jedná o takovou akci. Meghan a Harry tohle možná využívají jako výmluvu,“ myslí si odbornice na královskou rodinu.

Tagy: