Nasbírejte si hrášek, zdarma. Farmář z Třinecka zve na svá pole, nabídka však netáhne

Farmář Petr Křižánek má letos tolik hrášku, že ho sběračům nabízí zdarma. Ani taková nabídka však lidi příliš netáhne.

Hrášek zdarma

Slunečné a horké počasí způsobilo, že úroda na polích rychle dozrává. Příkladem může být hrášek. Farmář z Ropice u Třince ho má letos tolik, že nabízí samosběr – a to dokonce zadarmo. Přesto zatím moc zájemců nepřilákal.

Petr Křižánek hospodaří na rodinné farmě celý svůj život. Jeho hlavní činností je chov krav a koní. Posledních šest let pěstuje také hrášek. „Jedná se o hrášek zahradní, který je velkou vitamínovou bombou. Může být využit jak v teplé, tak ve studené kuchyni,“ sdělil redakci farmář.

Hrášek pěstuje Křižánek v ekologickém režimu, to znamená bez jakékoliv chemie. „Určitě se dá jíst i slupka, ale lepší je to z těch úplně mladých hrášků, kdy kuličky hrachu jsou malinkaté,“ podotkl. Přestože si lidé mohou přijít na pole v Ropici u Třinci nasbírat hrášek zadarmo, moc sběračů tuto lákavou nabídku nevyslyšelo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Oblíbené samosběry startují. Za jahody bez chemie zaplatíte o polovinu míň než v supermarketu

„Na poli bylo pravděpodobně sbírat hrášek deset rodin,“ konstatoval farmář. Podle lidé, které oslovila redakce CNN Prima NEWS, je pro ně na samosběr moc velké teplo. „Děti ho milují, i já. Poslal bych tam děti,“ uvedl oslovený muž.

Kilo za 70, v obchodě za více než 100 korun

Naplnit pytlík hráškem se reportérce CNN Prima NEWS podařilo za sedm minut. Celkem nasbírala více než kilo zelených lusků. Doma pak sběrače čeká ještě jejich loupání. „Nejlépe se loupe hrách, když odloupnete slupku a rozlousknete,“ doporučil Křižánek.

Na samosběr hrášku je možné vyrazit také v jiných krajích. Třeba na Mělnicku, Brněnsku nebo Kladensku. Sběrači obvykle zaplatí za kilo 70 korun. V obchodech se hrášek prodává přes 100 korun za kilogram. Na internetu dokonce za 499 korun za kilo.

Tagy: