Ukrajinci v problémech. Frustrovaní vojáci mluví o nedostatku munice, Kyjev spoléhá na Česko

Ukrajině zoufale dochází dělostřelecká a raketová munice. Páteř armády totiž stále spoléhá na techniku ze sovětských časů. Kyjev nedostatky doplňuje ze zahraničních dodávek – primárně z Česka, Rumunska a Pákistánu. Jenže to nestačí.

BM-21 Grad je sovětský salvový raketomet. Ve válečné zóně ho využívají obě strany – Ukrajinci i Rusové. Ještě před rokem mohli vojáci Kyjeva vložit do systému 40 raket a odpálit plnohodnotnou salvu.

Jenže teď jsou zásoby vojenské munice prořídlé. Ukrajinci mohou využít vždy jen pár raket. Palba je tak méně efektivní. Před střelou na cíl je navíc zapotřebí danou lokalitu zaměřit, čímž se plýtvají další kusy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pavel s Čaputovou měli jet do Kyjeva zvlášť. Slováky to může pobouřit, míní Svoboda

Problémy s municí ovlivňují i výkonnost 17. tankového praporu, který se snaží usnadnit práci spolubojovníkům, kteří drží pozice v Bachmutu.

„Mohli bychom poskytnout více podpory našim chlapům, kteří tam umírají,“ sdělil pro BBC frustrovaný ukrajinský voják Volodymyr.

Klíčové dodávky z Česka

Podle něj už Ukrajina vypálila veškeré zásoby raket do systému Grad, je tedy kompletně závislá na dodávkách ze zahraničí. Jenže západní státy nemají výrobny na sovětský typ munice. Kyjev tak musí spoléhat primárně na bývalé členy Východního bloku – Česko a Rumunsko.

Rakety sovětského typu dodává Ukrajině také asijský Pákistán. Podle Volodymyra ale tato munice „není dobré kvality“.

Na úsvitu jarní protiofenzivy tak Kyjev zoufale prosí okolní státy o další dodávky. Moderní tanky a další zbraně jsou sice pro Ukrajinu vítaným zpestřením arzenálu, armáda je ale primárně závislá na sovětském typu munice.

Munice vydrží jen pár týdnů?

Problém nedostatku ukrajinských střel odkryly i tajné dokumenty, které před časem unikly z Pentagonu. List The New York Times informoval, že z dokumentů vyplývá, že Ukrajina ztratí možnost účinné protiletecké obrany na východě země k 23. květnu. Pak údajně hrozí, že Rusové díky letecké převaze převezmou iniciativu.

Ukrajinští vojáci některé informace z uniklých dokumentů nezpochybňují. Spekulují ale o tom, zda se mělo jednat opravdu o nějaká tajná data.

„Proč bychom se měli zlobit na Američany?“ sdělil voják Josef novinářům BBC. „Kvůli tomu, že dali Rusům informaci, kterou už stejně dvacet let měli? Směšné!“ dodal.

Bez munice se nehneme, přiznávají vojáci

Podle něj Rusko odjakživa vědělo o schopnostech a kapacitách ukrajinské armády. I mezi jejími vojáky se ale šíří jistá skepse. Obávají se, že pokud neseženou dostatek munice, nezvládnou efektivně provést chystanou protiofenzivu.

„V současnosti máme dost lidí. Ale potřebujeme munici. Munice je ze všeho nejdůležitější,“ sdělil pro BBC Serhij.

„Pokud letos přejdeme do ofenzivy a osvobodíme naši zemi, pak vyhrajeme. Pokud se to ale nestane, pak nebudeme mít dostatek zdrojů, abychom mohli válčit ještě dalších pět nebo deset let,“ uzavřel ukrajinský voják.

Tagy: