Na jednoho Ukrajince pět padlých Rusů. Vydržíme tři týdny, řekl Prigožin s obavou z protiútoku

Místo jednoho mrtvého jich při útoku na budovu máme pět. Nejsou granáty, nikdo nám nedává munici. Tak hodnotil situaci na frontě ve zvukové zprávě zveřejněné na Telegramu šéf Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin. Otevřeně přiznal, že počet členů skupiny žoldnéřů „vysychá“ a bez další podpory bojovníci vydrží maximálně tři týdny. Obavy mu dělá i blížící se ukrajinská protiofenziva, kterou spolu s dobře vycvičenými jednotkami očekává po 2. květnu.

Zakladatel Vagnerovy skupiny, jemuž se také přezdívá Putinův šéfkuchař, se o situaci na Ukrajině rozpovídal ve zvukové zprávě, která byla zveřejněna v aplikaci Telegram, uvádí agentura Reuters.

„Ozbrojené síly Ukrajiny jsou plně připraveny vyrazit a odříznout naše boky, nikdo je nekryje, nikdo nám nedává munici. Počty lidí ve Vagnerově skupině vysychají. Tváří v tvář čelíme mrtvým, zraněným a těm, kteří odešli po skončení smlouvy. Nedostáváme náboje, s minimálním množstvím, které dnes máme, děláme vše možné. Vydržíme ještě dva až tři týdny, dokud v zásobníku pušky nezůstane poslední náboj,“ cituje Prigožina web Express.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinci se pokusili o atentát na Putina. Dron naložený trhavinou se zřítil, píše Bild

Stejně tak šéf skupiny přiznal drtivé ztráty. „Místo jednoho mrtvého při útoku na budovu jich je pět. Nejsou granáty, a tak nemáme jak zničit nepřátelské dělostřelectvo,“ podotkl s odkazem na chybějící podporu ze strany Moskvy. Nepřímo podle britského webu také uznal, že za jednoho mrtvého ukrajinského vojáka zemře pět ruských.

Prigožin v nahrávce dále uvedl, že je ukrajinský úder nevyhnutelný, i to, že Kyjev do obléhaného Bachmutu vysílá dobře vycvičené jednotky. „Protiofenziva je nevyhnutelná. Dne 2. května by měl přijít poslední déšť. Následně, až se vysuší půda, budou ukrajinské síly připraveny k postupu,“ předvídal. Navzdory těmto vyhlídkám však zdůraznil, že ruští bojovníci budou postupovat „za každou cenu, jen aby ukrajinskou armádu smetli a narušili její ofenzivu,“ cituje Prigožina web Al Jazeera.

Oligarcha, který kritizoval i ruské ministerstvo obrany – a označil jeho členy za „šmejdy“ – si dále položil otázku, proč ruské síly nezahájily ofenzivu proti městům Slovjansk nebo Kramatorsk na východě Ukrajiny, aby zmírnily tlak na Bachmut. „To, co se děje, je zločin proti Rusku a jeho lidu. Zločinci musí být pohnáni k odpovědnosti. Budou se zodpovídat matkám zemřelých,“ dodal.

Agentura Reuters rovněž připomněla, že Rusko opakovaně tvrdí, jak mu dobytí Bachmutu umožní další ofenzivu na východě napadené země. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj strategický význam města pro Moskvu sice bagatelizuje, přesto ale opakovaně odmítl jednotky z Bachmutu stáhnout. Pokud by se Rusku podařilo město dobýt, jednalo by se o první velké vítězství Moskvy po sérii rozsáhlých ústupů ze severovýchodní Charkovské a jižní Chersonské oblasti loni na podzim, uvádí Reuters.

Tagy: