Putin útočí na Západ: Oni rozpoutali válku. Rusko využívá sílu k tomu, aby ji ukončilo

Byl to Západ s Ukrajinou, kdo rozpoutal válku. Ve svém úterním projevu o stavu země to zdůraznil ruský prezident Vladimir Putin. Podle něj Rusko využívá svoji sílu a armádu jen k tomu, aby konflikt ukončilo. Kromě toho šéf Kremlu znovu obvinil Kyjev, že na Ukrajině prováděl politické vraždy, přičemž tamní režim označil za neonacistický.

„Bráníme lidi na svých historických územích a usilujeme o bezpečnost v našich zemích. Chceme likvidovat hrozbu, se kterou přichází neonacistický režim na Ukrajině, který se tam objevil v důsledku převratu z roku 2014. Proto jsme rozhodli o speciální vojenské operaci,“ prohlásil ruský prezident ve svém každoročním projevu.

Rusko podle jeho slov přišlo na Ukrajinu pouze zachránit obyvatele Donbasu. Většinu této oblasti od roku 2014 kontrolují proruští separatisté, kteří s Kyjevem od té doby bojovali. Putin navíc tvrdí, že Moskva dělala všechno pro to, aby byl konflikt vyřešen mírovou cestou. „Za našimi zády se však připravoval jiný scénář. Západní vlády hovořily o tom, že chtějí také mír na Donbasu, ale jak víme, byl to jen podvod a krutá lež,“ uvedl Putin.

Kyjev osočil z politických vražd a represí. Ukrajinci podle něj také usilují o jaderné zbraně. „Chystaly se zbraně a před začátkem speciální vojenské operace se vedla jednání o dodávání těžké techniky na Ukrajinu. Všechno to směřovalo k tomu, že by Ukrajina mohla mít jaderné zbraně,“ pokračoval Putin. Zmínil se také o údajných biologických laboratořích USA na Ukrajině. „Ukrajina byla připravená na velkou válku, dnes to dokonce přiznávají a vůbec se za to nestydí,“ řekl ruský mocnář.

Jeho projev se nesl v duchu neustálého obviňování Ukrajiny i západních států z podněcování konfliktu a násilí, Rusko naopak Putin vykreslil jako ochránce míru. „Oni rozpoutali válku. My využíváme sílu k tomu, abychom ji ukončili. Cíle Západu jsou neomezená moc. Už vynaložili přes 150 miliard dolarů, aby zásobovali kyjevský režim,“ zdůraznil. Jeho obvinění o biologických laboratořích či jaderných zbraních pro Ukrajinu však mimo Ruska nikdo nepotvrdil.

Konflikt zahájilo Rusko 24. února loňského roku svojí invazí. Již několik dní předtím Moskva soustředila své síly u hranic s Ukrajinou, a to nejen u Donbasu, ale po celé jejich šíři. Část ruských vojsk byla dokonce i v Bělorusku, jehož prezident Alexandr Lukašenko je dlouholetým spojencem Vladimira Putina.

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva Ukrajina Joe Biden Volodymyr Zelenskyj USA Rusko Kyjev západní svět ruská invaze na Ukrajinu