Navzdory protokolu i očekávaní. Kdy členové královské rodiny neovládli emoce na veřejnosti?

Princ Louis si svými výrazy podmanil i poslední den platinové přehlídky na The Mall 5. června 2022 v Londýně.

Co bude s královninými kostýmky?

Členové královské rodiny až na výjimky patří mezi miláčky veřejnosti. Nejen Britové totiž sledují každý jejich krok, gesto či projev. Proto si panovníci s jejich příbuznými musí hlídat každý svůj výstup. Přesto se najdou okamžiky, kdy svou vyrovnanost a profesionalitu ztratí. „Přešlap“ proti protokolu mají na kontě současný král, princezna Catherine i její manžel s dětmi.

Vulgarita jmenovaného krále

Stačilo pár dní ve funkci krále Velké Británie, když Karel III. neuhlídal své emoce. Po smrti matky Alžběty II. zahájil v doprovodu své choti Camilly, královny-manželky, vyčerpávající turné po celém království. K samotnému přešlapu pak došlo v Severním Irsku.

Král se zrovna podepisoval do návštěvní knihy na zámku Hillsborough, když jej rozčílilo vytékající pero. „Nesnáším tuhle zatracenou věc,“ mumlal rozhořčeně. O několik týdnů později se Karel III. situaci zasmál. Když se na návštěvě skotského Dunfermline znovu podepisoval do návštěvní knihy a podával pero své choti, prohlásil: „Tyto věci jsou tak temperamentní.“

Zamračená Catherine

Při většině veřejných vystoupení princezna Catherine svým chováním a gesty obvykle nic neprozradí. Na tváři si vždy udržuje úsměv. V roce 2017 se však zdálo, že se na manžela – prince Williama – mračí. Stalo se tak při účasti na zahradní slavnosti během cesty po Polsku, píše web Mirror.

Není jasné, proč vypadala zachmuřeně. Podle časopisu OK! na návštěvě doprovázely královský pár také jejich děti: princ George a princezna Charlotte. Je tak možné, že za zamračením stála únava z cesty a péče o dvě malé ratolesti.

Rozjařelý Louis

Oslavy platinového jubilea se sice konaly na počest zesnulé královny, byl to však nejmladší syn princezny Catherine a prince Williama, který získal veškerou pozornost. Čtyřletý Louis jako každé jiné malé dítě v klidu nevydržel a celý svět se bavil jeho gesty a mimikou.

Princátko na sebe upozornilo již při Trooping the Colour, kdy na balkóně Buckinghamského paláce zaháněl nudu vtipnými obličeji. O zábavu bylo postaráno i během jubilejní přehlídky, kdy na svou matku dělal dlouhý nos a zakrýval jí pusu.

Ochranářský Harry

Mladší syn krále Karla III. je známý tím, jak svou manželku Meghan i děti chrání. Mnohé proto nepřekvapilo, když princ Harry naštvaně odstrčil kameramana v roce 2018 při návštěvě Maroka. Muž se totiž přiblížil příliš blízko k těhotné vévodkyni. Kameraman navíc vybavením udeřil do hlavy dívenku, která se chtěla na královský pár podívat. Poté, co princ muže odstrčil, zatvářil se přísně a došel k dívce, kterou kameraman udeřil. Když se ujistil, že je v pořádku, vrátil se zpět k těhotné Meghan.

Williame, vstaň

Prohřešku se dopustil i současný korunní následník trůnu princ William, a to v roce 2016. Když s rodinou stál na balkoně Buckinghamského paláce, přikrčil se ke svému synovi Georgeovi. Správně by však člen královské rodiny měl být vidět po celou dobu tradičního přeletu Trooping the Colour.

Prince tak napomenula sama panovnice. „Postav se, Williame,“ vynadala vnukovi Alžběta II. Prvorozený syn krále Karla III. okamžitě poslechl.

Kritikou Alžběta II. nešetřila

V roce 2021 povolila uzdu emocím i samotná královna. Stalo se tak při návštěvě velšského parlamentu, když se nechala slyšet, že jsou světoví lídři otravní. Důvod byl jednoduchý – řada vrcholných politiků se odmítla zavázat k účasti na summitu o změně klimatu Cop26 v Glasgow.

„Mimořádné, že? Slyšela jsem všechno o Cop26, my ale stále nevíme, kdo přijede. Nemáme tušení. Víme jen o lidech, kteří nepřijedou, a je to opravdu otravné, když mluví, ale nekonají,“ prohlásila tehdy Alžběta II.

Tagy:
emoce Alžběta II. princ Harry Meghan Markle návštěva královská rodina Karel III. slavnost William, princ z Walesu Catherine, princezna z Walesu Louis, princ z Cambridge George, princ z Cambridge