Padající hvězdy ozáří oblohu nad Českem. Kdy bude nejlepší doba pro sledování roje Orionidů?

Na nebi bude vidět meteorický roj.

Meteorický roj nad Českem

Noc na pondělí má být podle astronomů ideální ke sledování meteorického roje Orionidů. Ten je pozorovatelný každoročně koncem října. Název nese podle souhvězdí Orionu, odkud zdánlivě padající hvězdy vylétávají.

Po pozorování roje budou v těchto dnech ideální podmínky. Vidět by měly být po celé obloze. Za hodinu spadne 50 až 70 takzvaných padajících hvězd. „Maximum meteorického roje Orionidů připadá na pondělní ráno. To znamená, že nejpříhodnější noc pro pozorování tohoto meteorického roje je z neděle na pondělí, případně i ta následující,“ uvedl pro CNN Prima NEWS astronom Pavel Suchan.

ČTĚTE TAKÉ: Na Evropu se z Atlantiku žene bouře Ashley. Přinese silný vítr, hrozí problémy v dopravě

Nebe tak v posledních dnech nabízí jednu úchvatnou podívanou za druhou. Na začátku října jsme například mohli pozorovat kometu Tsuchinshan–ATLAS, kterou loni v lednu poprvé zaregistrovala čínská observatoř Tsuchinshan.

První říjnový víkend pak byly v Česku ideální podmínky pro pozorování polární záře. Při erupcích na Slunci se totiž opět uvolnila plazmatická oblaka.

Polární záře by se ale měly opakovat čím dál častěji. Slunce totiž bude nadále „prskat“. „V příštích několika měsících bychom se mohli dočkat pěkných podívaných,“ řekla v uplynulém týdnu agentuře AP Kelly Korrecková z NASA.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Počasí v Evropě může ovlivnit polární vír. Expert nastínil, jaká nás letos čeká zima

Tagy: