Hazard se životy zvířat v plzeňské ZOO. Host házel medvědům do výběhu potraviny včetně hub

Návštěvník plzeňské ZOO naházel do medvědího výběhu houby, ovoce a zeleninu.

Nezodpovědné chování v plzeňské zoo

Hloupé a nezodpovědné chování předvedl v plzeňské ZOO jeden z návštěvníků. Do medvědího výběhu naházel houby, citrusy a další ovoce a zeleninu. V tomto případě se naštěstí zvířatům nic nestalo, jiná už ale v minulosti kvůli podobnému dokrmování dokonce uhynula.

Neukázněný návštěvník přinesl do ZOO pravděpodobně přebytky jídla, kterými mohl třem chlupáčům hodně ublížit. „Každé zvíře má svůj specifický jídelníček. To, co jedí ostatní, může ublížit. Jsou tam vždy rizika průjmů, zácpy, koliky a podobných zažívacích problémů,“ řekl mluvčí ZOO Martin Vobruba pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Vůdce sekty z Plas šokoval slovy o hromadné sebevraždě členů. Zemřít má podle něj i miminko

Ošetřovatel našel zbytky hub, ovoce a zeleniny přímo ve výběhu šelem. „Před ubikací medvědů ležely zbytky paprik, rajčat, banánů a nebo dokonce bedly,“ upřesnil Vobruba. Co vše stačili dva samci a medvědice sežrat předtím, nelze říci. „V trusu byly nalezeny zbytky citrusů, takže tam mohly být pomeranče nebo citróny,“ míní mluvčí.

Po nevhodné stravě mohou mít zvířata nejenom zažívací potíže a bolesti, ale můžou dokonce i uhynout. „Podobně velkou věc jsme zaznamenali před deseti lety, kdy došlo bohužel k rychlým úhynům čtyř zvířat,“ podotkl Vobruba. Tenkrát nepřežili klokan, kamzíci a ovce aljašská.

Čerstvým pečivem nakrmili před časem návštěvníci také zvířata ve Farmaparku v Dobřanech. Ke dvěma incidentům došlo během několika málo dnů. Nejdřív uhynul klokan, pak začala mít zdravotní problémy teprve roční velbloudice.

„Každodenní léčba, injekce, šloufování do žaludku. Byla i transfúze krve,“ vyjmenovala tehdy ošetřovatelka Martina Medvecová, co vše muselo zvíře podstoupit v rámci léčby. „Bohužel se k tomu přidal ještě další problém a po třech týdnech nám zemřela,“ sdělila provozovatelka parku Klára Tichotová.

Plzeňská ZOO na návštěvníky apeluje, aby zvířata nekrmili. Pokud by měli nějaké přebytky například jablek, ať je raději nechají na pokladně. Chovatelé pak sami určí, jakému zvířeti je dají.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Šance na nový začátek. Bezdomovci v Plzni si staví svépomocí domek, mají se naučit pracovat

Tagy: