Nebezpečné medúzy zaplavily chorvatské pobřeží. Jejich popáleniny bolí a jizvy zůstávají

Chorvatské pobřeží zaplavily talířovky svítivé. Medúzy jsou označované za nejnebezpečnější na Jadranu, jejich žahnutí je velmi bolestivé a zůstávají po něm jizvy. Popáleniny utrpěli návštěvníci oblíbené pláže v Dubrovníku a také u Korčuly, varuje chorvatský web Danas.hr.

Minulý týden během jediného dne popálily medúzy osm lidí. Záchranáři pomohli zranění ošetřit a před nebezpečím varují. „Zasažené místo je zarudlé a hodně pálí. Hlavně děti to hodně bolelo, vše ale dobře dopadlo. Červená vlajka byla vyvěšena kvůli varování, ne kvůli zákazu koupání,“ řekl pro web Danas.hr záchranář Antonio Benussi.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Krásné a mimořádně citlivé. Zoopark Chomutov popsal radosti i starosti s novým chovem medúz

Místní chlapec začal medúzy chytat do kýblu a díky tomu byla umožněna jejich identifikace: „Nejdřív byla sem tam nějaká. Pak ale začaly přibývat. Nakonec jsem jich do kbelíku nachytal pětadvacet. A to jsem je lovil z vody skleničkou,“ vyprávěl Andrej Stipič z Dubrovníku.

Talířovka svítivá (Pelagia noctiluca) je zpravidla modrofialový a zčásti i růžový tvor. Typický polokulovitý zvon medúzy má průměr deset centimetrů. Její chapadla mohou měřit i více než metr a právě v nich jsou ukryté jedovaté žahavé buňky, které při kontaktu s lidskou kůží způsobují silné bolesti a popáleniny. Ty se obtížně hojí a zanechávají depigmentaci kůže nebo dokonce jizvy.

Tento druh se většinou zdržuje spíše v otevřeném moři a u pobřeží se objevuje jen výjimečně. „V posledních dnech se ale hojně objevují i na jiných plážích, zejména na Mandrači,“ uvedl plavčík Ramona Popović.

Co dělat, když vás žahne medúza?

První pomoc v případě kontaktu s medúzou je celkem jednoduchá. Na kůži zůstávají zbytky žahavých buněk a ty je nutné setřít, abychom postiženému ulevili. Můžeme je oškrábat s pomocí kreditní karty, anebo – pokud není jiná možnost – i pískem.

„Postižené místo byste měli omývat slanou vodou. Poté můžete poraněné místo namazat antihistaminickým krémem a chladit ledem. Když máte velké bolesti, je možné si ulevit i léky proti bolesti,“ radí Ivony Onofry, odbornice z Institutu pro moře a pobřeží Dubrovnické univerzity.

Tagy:
Dubrovník žahnutí medúzy Korčula Talířovka svítivá