Dovolená v Chorvatsku v ohrožení? V Jaderském moři se přemnožily medúzy

Každoročně bývají pro české dovolenkáře velmi oblíbená chorvatská letoviska. Pláže u Jadranu volí jako způsob odpočinku o letních prázdninách tisíce turistů. Jenže letos může pro všechny nastat nečekaná komplikace. Mořští biologové ze sousedního Slovinska pozorují v Jaderském moři neobvyklou aktivitu medúz.

Výskyt medúz v Jaderském moři není neobvyklý, ale alarmující začíná být jejich počet a místa, kde se trvale nacházejí. „Od podzimu vyskytují v celém Terstském zálivu,“ popisuje webu 24ur Andrea Ramšaková, výzkumnice z Mořské biologické stanice ve slovinském Piranu, která spadá pod Národní biologický ústav.

Jde především o druh dravé medúzy kořenoústky plicnaté, která se však živí především planktonem a drobnými rybami. Preferuje teplejší vody a kromě Jadranu se vyskytuje například také ve Středozemním nebo Černém moři. Člověku není nebezpečná, její žahnutí bývá velmi slabé. Větší hejno těchto živočichů ale samozřejmě může pro plavce představovat problém.

Důvodem pro přemnožení je především teplejší moře a množství potravy. „Medúzy mají dostatek planktonní potravy a příznivé podmínky v moři. Mohou se tak rychle množit a růst po celý svůj životní cyklus,“ vysvětluje Ramšaková.

Problémy mají zatím hlavně rybáři

Medúzy způsobují komplikace hlavně rybářům, protože uvíznou v sítích, ve kterých je pak už nemožné získat nějaký úlovek. Zvláště uplynulý podzim byl pro ně z tohoto pohledu podle Ramšakové katastrofální.

Jak se situace bude vyvíjet dál, není jasné. „Životní cyklus medúz obvykle končí na jaře a znovu je vidíme na podzim a přes zimu,“ říká výzkumnice. S ohledem na abnormální výskyt v posledních měsících ale nelze vyloučit, že medúzy vydrží až do léta.

Tagy:
dovolená Chorvatsko podzim zahraničí medúza Slovinsko cestování Černé moře Jaderské moře rekreační středisko Rhizostoma pulmo Kořenoústka plicnatá Terstský záliv Piran