Nebyl čas, měl jsem covid, až teď chci na pivo bez testování. Proč Češi otáleli s očkováním?

Před očkovacími centry bez předchozí registrace se tento týden tvořily dlouhé fronty. Na svou první dávku vakcíny proti nemoci COVID-19 čekají lidé dlouhé hodiny, výjimkou není ani Hlavním nádraží v Praze. Důvody, proč tak dlouho otáleli s očkováním, se různí – některé k tomu donutil konec proplácení testů, jiní zase po prodělání covidu nechtěli nic uspěchat či neměli čas.

Necelou hodinu po otevření očkovacího místa stály ve frontě desítky lidí. Počasí ale zájemcům na konci fronty nepřálo, proto se lidský had kroutil jen uvnitř budovy hlavního nádraží. „Vyhradila jsem si na očkování celé dopoledne, takže mi případné dlouhé čekání nevadí. Hlavně, abych to měla za sebou a nemusela si kupovat testy,“ řekla 35letá Tereza K. reportérovi CNN Prima NEWS.

Zatímco odpovídala na dotazy, proč s vakcinací otálela, starší pán stojící za ní nepočítal, že ve frontě stráví desítky minut. „Proč to jde tak pomalu? Musím být za půl hodiny v práci,“ postěžoval si ve chvíli, kdy před ním stálo ještě minimálně třicet dalších zájemců.

Jiní přišli na místo již připravení. „Kamarádi nás varovali, že se tu čeká opravdu dlouho. Máme tu s sebou nějaké bagety a pití, čas si krátíme tím, že hrajeme spolu na mobilu. Jo, a máme i powerbanky. Docela to utíká, i když tu stojíme přes hodinu,“ řekl spokojeně čerstvý vysokoškolák Daniel P., který se rozhodl pro očkování až po dlouhém otálení.

„Dříve jsem si říkal, že mi nic nehrozí. Hodně to říkali i odborníci v televizích, že jsou mladí v pohodě, a když se nakazí, tak neskončí v nemocnici. Proto nikdo z nás moc nespěchal, navíc byla v létě pohoda. Pak se ale v srpnu nakazil jeden z našich kamarádů a bylo mu fakt zle. Už je z toho nejhoršího venku, ale stále trpí nějakými zdravotními problémy. Tak jsme si řekli, že si tu vakcínu přeci jen dáme, i když jsme se kolektivně rozhodli až nedávno,“ pokračoval, zatímco si občas sundal respirátor, aby se mohl zakousnout do bagety.

Jakmile se odpoledne rozjasnilo a oteplilo, táhla se fronta na očkování až ven k parku před nádražím. Mnozí čekali hodinu či dvě, než se na ně dostala řada. „Možná jsem udělal blbost, že jsem se radši nezaregistroval dopředu do nějaké nemocnice, když byly ještě kapacity. Ale abych se přiznal, tak nejsem o očkování ještě úplně přesvědčený. Prý to zas tolik nepomáhá a jednodávková vakcína navíc není tak účinná,“ podotkl 51letý Miloslav Č. V., který byl zrovna na odchodu.

On, stejně jako nemalá část čekajících, se pro vakcinaci rozhodl poté, co se zpoplatnily testy na koronavirus pro neočkované. „Za mě je jasné, že nás vláda omezuje na svobodě. Už to ani neskrývá. Takové chování je prostě autoritářské. Ale fajn, tohle kolo vyhrála, nebudu rebelovat. Chci si prostě dát v klidu pivo a ušetřit za testy,“ doplnil pro redakci CNN Prima NEWS.

Prodělaný covid, nedostatek času i strach z jehel

Na vakcínu ale nečekali jen lidé, které k činu přiměl konec proplácení testů v kombinaci s povinností prokázat se bezinfekčností v restauracích. „Měl jsem na jaře těžký průběh covidu, takže mi lékař kvůli vysokým protilátkám doporučil pár měsíců počkat. Jenže protilátkami se v hospodách ohánět nemůžu, tak jsem tady. Snad se mi nic nestane,“ vysvětlil svou situaci 44letý Jaroslav z Prahy.

„Měl jsem totálně zabité léto, když na mě přišla řada. Nejsem proti očkování, jinak bych tu asi nestál, že jo. Ale prostě se to přes léto nevydařilo, byl jsem na cestách, předtím jsem se musel hodně učit na zkoušky. Teď si ale někteří lidé možná myslí, že jsem nějaký odpůrce vakcín, když jdu až teď, za což se trošku stydím. Ale fakt ten čas na očkování nebyl, navíc jsem loni na Vánoce prodělal covid,“ hájil se 22letý David.

„Nebyl čas, no, nějak se to nestíhalo,“ okomentoval jiný mladík, který přišel na očkování s kamarády. „A já se bojím jehel. Takže jdu na tu jednodávkovou vakcínu, abych to měla rychle za sebou,“ hlesla mladá žena.

Naopak 66letá Renáta F. přišla poté, co marně čekala na výzvu k očkování. „Prodělala jsem těžký covid, ale to bylo už loni před vánočními svátky. Pak jsem se chtěla zaregistrovat přes praktického lékaře. U něj mi po několika měsících bylo řečeno, že stále nedostal vakcíny, takže mě poslal do očkovacího centra. A odtamtud zase nepřišla SMS, takže mi syn nemohl dokončit registraci,“ popsala své strasti.

„Já s těmi technologiemi neumím a na infolinku jsem se nějak nedovolala, tak jsem to přes léto nechala být. Každý den jdu kolem (pražského hlavního nádraží), tak jsem si tentokrát stoupla do řady, zrovna mám dneska více volna. Snad už budu mít po očkování klid,“ svěřila se seniorka reportérovi CNN Prima NEWS.

Tagy: