Hádka expertů: Očkovat je třeba jen seniory, řekl Šinkora. Úmyslně lžete, reagoval Flegr

Očkování seniorů

Flegr a Šinkora a možném lockdownu a očkování

Většina českých i zahraničních odborníků opakovaně říká, že nejlepší cestou z koronavirové pandemie je očkování. Mají ale vakcinaci podstoupit všichni, nebo jen ohrožené skupiny obyvatel? Ve vysílání CNN Prima NEWS se na tom neshodli evoluční biolog Jaroslav Flegr a imunolog Jiří Šinkora. Při slovní roztržce došlo dokonce i na osobní útoky.

„Očkování funguje, to zpochybňují jen blázni. Vakcína je účinná, ale krátkodoběji, než jsme mysleli, proto musíme přistoupit ke třetí dávce. Je však jisté, že očkování v žádném případě nebrání infekci a tomu, aby očkovaný nemoc šířil. Myslet si, že naočkujete celou populaci v naději, že virus vymýtíte, je liché a takto to nefunguje,“ prohlásil Šinkora.

Očkovat by se podle něj měli jen senioři a mladší ročníky s vážnějšími nemocemi. „Má to biologický důvod, tito lidé nemají dostatečně výkonnou protivirovou imunitu. Pořád nechápu, že po tolika měsících se neozval někdo, kdo by řekl, že děti a senioři se výrazně liší,“ pokračoval ve svých argumentech.

Jenže Jaroslavu Flegrovi byly výroky kolegy z branže proti srsti. „Pan Šinkora úmyslně lže. Všichni kvalifikovaní imunologové – nikoliv ti, kteří strávili asi čtyři roky na imunologickém pracovišti a imunologické vzdělání nemají, jako tady pan Šinkora – tvrdí, že je potřeba očkovat i mladší generaci,“ rozvášnil se biolog.

Senioři jsou podle něho stále urgentní skupinou, ale aby nezačali umírat, potřebujeme prý proočkovat celou populaci. „Básnění o kontaktní nebo povrchové imunitě je nesmysl. Pokud si někdo myslí, že je geniální a ví to lépe než ostatní, tak mu sebedůvěru závidím, ale nezávidím nám, že musíme poslouchat takové nesmysly,“ opřel se do Šinkory.

Podle Flegra je jedno, zda má člověk protilátky

Hádka pokračovala. Šinkora podotkl, že i když nechtěl během debaty zacházet do osobních věcí, musí se vůči tvrzením Flegra ohradit. „Mám doktorát z imunologie a byl jsem ve ‚výzkumáku‘ 15 let, tak si to ověřte. Vykládáte nám teorie a uvidíme, jak to bude. V nemocnici neleží mladí lidé, průměrný věk úmrtí ke včerejšku je 79 let. Fakt nevím, jestli má cenu diskutovat způsobem, že se urážíme,“ ukončil vášnivou pětiminutovku rozhovoru.

Odborníci tak pokračovali v tématu protilátek. Podle Flegra není obranyschopnost po prodělání nemocnici dostatečná a je potřeba imunitu zvednout očkováním. „Je celkem jedno, jestli dotyčný protilátky má, nebo ne, prostě všem pomůže, když se znovu naočkují. Osobně si myslím, že imunita by měla být v průměru lepší po prodělání nemoci, ale data ukazují i opak,“ konstatoval.

Zájem o očkování roste

Zájem o očkování v Česku v poslední době roste. Za posledních sedm dní bylo aplikováno skoro 181 tisíc dávek. Bylo to o 16 400 víc než o týden dřív, a to navzdory čtvrtečnímu státnímu svátku, kdy se očkovalo výrazně méně než v běžný všední den.

Od začátku vakcinace koncem loňského prosince bylo v Česku aplikováno více 12,3 milionu dávek. Ukončené očkování má podle posledních údajů ministerstva zdravotnictví 6 103 446. Proočkováno je u nás necelých 60 procent populace, což zemi řadí až na 20. místo v Evropské unii.

Tagy:
nemoc očkování imunita CNN Prima NEWS Evropská unie protilátka Česko koronavirus COVID-19 Jaroslav Flegr protilátky Jiří Šinkora imunní systém Ministerstvo zdravotnictví České republiky