Nechceme byrokracii, zlobí se zemědělci. Kolonou traktorů zablokovali Českou Lípu

Kolona padesáti traktorů a zemědělských strojů v úterý projela centrem České Lípy.

Protest českých zemědělců

Kolona padesáti traktorů a zemědělských strojů v úterý projela centrem České Lípy. Farmáři blokovali dopravu pomalou jízdou, aby upozornili na podle nich neúnosnou byrokracii, která jim brání hospodařit. „My chceme dělat zemědělství, na jaké jsme byli zvyklí, jezdit na pole, chodit do maštale a starat se o zvířata, ne dělat hromady papírů a mít strach z toho, že neustále chodí kontroly,“ prohlásil jeden z organizátorů protestu Pavel Cihlář, agronom zemědělského podniku v Brništi.

Cílem protestní jízdy byla českolipská pobočka Státního zemědělského intervenčního fondu, přes který jde do farem většina dotací. Zemědělci upozorňovali na nová, podle nich nesmyslná nařízení, která vycházejí z evropských regulí. „Máme tu hodně kopců, hospodaříme ve znevýhodněných podmínkách. Nově velká část půdy, která se dřív obdělávala, spadá do tzv. erozních opatření, a nemůžete na ní dělat nic. To jsou místa, kde se odjakživa dělaly potraviny. Jak to bude dál, nikdo neví,“ řekl další zemědělec Petr Cihlář.

ČTĚTE TAKÉ: Zemědělci zlevnili, řetězce ale dělají kulišárny, tvrdí Kovanda. Pomůže tlak veřejnosti

Tereza Sixtová přijela do České Lípy z rodinné farmy v Tuhani. „Máme 1200 hektarů půdy, 800 kusů dobytka, 30 koní, pěstujeme skoro všechno. V poslední době mám ale pocit, že naši chlapi víc času než na poli nebo u zvířat stráví u počítače v kanceláři, byrokracie je neúnosná,“ přidala se ke stížnostem na přebujelou administrativu. I ona si stěžuje na povinnost nechat část půdy úhorem. „Nemůžete to ani posekat a udělat z toho seno, nic. Ale platíte z toho daně, náklady máte pořád stejné a nemáte nic zpátky," upozornila.

Farmáři navíc zdůrazňují, že přibývá kontrol a hrozeb sankcí. „Přijede třeba pět kontrol na jednu a tu samou věc z různých pěti orgánů a postihy už nejsou jen za chyby v hospodaření, což bych ještě chápal, ale i za špatně vyplněné papíry,“ kroutil hlavou agronom Pavel Cihlář.

V obchodech až za trojnásobek

Zemědělci se na protestní akci ozvali i proti výrokům zástupců obchodních řetězců, že právě oni mohou za drahé potraviny. „To je nehoráznost, vezměte si brambory. My jim dáme rok práce, sklidíme, zabalíme do sítěk a prodáme obchodníkům za deset patnáct korun kilo. V krámě si ty samé brambory koupíte za dvojnásobek nebo trojnásobek. To je přece špatně,“ upozornil pořadatel akce.

Přestože svou pomalou jízdou zemědělci zkomplikovali dopravu ve městě, obyvatelé České Lípy jim spíše fandili. „Je to naprosto v pořádku, jen ať se ozvou,“ řekla pro CNN Prima NEWS mladá žena s kočárkem, které nevadilo ani to, že hlasité troubení budilo její dítě.

„Mají na to nárok, když chtějí protestovat, ať protestují, když to není každý den. Jestli tím něčeho dosáhnou, nevím, dost o tom pochybuji,“ mínil jeden z českolipských taxikářů, který si kolonu natáčel na mobil.

Farmáři chtějí v protestech pokračovat. V úterý se sešli i v Ostravě, ve čtvrtek chtějí opět s traktory a zemědělskými stroji blokovat dopravu v centru Liberce.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Někteří zemědělci ještě čekají na dotace za loňský rok. Nemají na nájmy a musí propouštět

Tagy: