Nechme Ukrajince umrznout. Rusové ve válce dál ztrácí, Putin tak mění strategii

Vladimir Putin

Válka na Ukrajině (26.10.2022 7:00)

Před Ukrajinou je velmi tuhá zima. Místní obyvatelé kvůli bojům s ruskými okupanty očekávají pravidelné výpadky v dodávkách energií, a tak se pojišťují teplým oblečením a pracují i s variantou, že budou udržovat otevřený oheň. Podle americké CNN ruský prezident Vladimir Putin hrozící trable Ukrajinců vítá.

„Musíme přežít tuto zimu,“ pronesla ve středu ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková s odkazem na možné problémy s dodávkami energií a teplem.

Politička zároveň apelovala na občany, kteří kvůli válce prchli ze země, aby se na zimu domů nevraceli. Obává se totiž pravidelných výpadků celé energetické sítě. „Vidíte, co Rusko dělá. Každý to vidí. Vrátit se teď zpátky znamená vystavit tomuto sebe, své děti a zranitelné blízké,“ dodala Vereščuková.

Ukrajince v zahraničí by ve své domovině uvítala až v příštím roce. „Na jaře bych nás ráda všechny zapojila do znovuvybudování Charkovské oblasti, Chersonské oblasti a dalších našich měst a osad,“ pronesla v projevu.

Prezident Volodymyr Zelenskyj před nedávnem informoval, že Rusové měli svými raketami či drony „zničit více než třetinu ukrajinské energetické infrastruktury“. Dodal k tomu, že okupanti se evidentně snaží „učinit zimu pro Ukrajince ještě těžší“.

Porušování mezinárodního práva Putina netrápí

CNN uvádí, že právě to může být nyní hlavní strategie ruské hlavy státu. Putinovým silám se stále nedaří a postupně jsou vytlačovány na mnoha místech fronty. Svými údery na energetický sektor Ukrajiny porušuje mezinárodní právo, ale to ho zjevně příliš netrápí. Protivník, který bez energií mrzne, je prý přesně to, co nyní Rusové potřebují.

Těmito údery můžou podle CNN dostat Ukrajince na podobnou úroveň morálky, jaká panuje mezi ruskými bojovníky. Ti jsou sérií porážek a ustupování často pokořeni.

CNN připomíná, že s podobnými cíli Putin již ve válce pracoval. V úvodních měsících konfliktu se totiž Rusové svými raketami zaměřili na ukrajinské zásoby ropy. Zničili tak například největší rafinérii v zemi, která se nacházela v Kremenčuku. Západní analytici tvrdili, že smysl byl zcela jasný – přerušit dodávky paliv ukrajinské armádě, která by tak přišla o možnost využívat vozidla.

Médium zároveň dodalo, že využívat suroviny jako válečnou zbraň je tradiční součástí Putinova repertoáru. Důkazem budiž i jeho manipulace s dodávkami plynu do Evropy...

Tagy:
válka ropa Vladimir Putin CNN Evropa elektřina energie Ukrajina plyn energetika Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Chersonská oblast Iryna Vereščuková ruská invaze na Ukrajinu