Nechoďte jen do Prahy, vyzval Rakušan Ukrajince. S kraji chce řešit kapacitu na uprchlíky

Vít Rakušan

Tisková konference po jednání Ústředního krizového štábu

Nechoďte jen do Prahy, vyzval v pondělí ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) po jednání Ústředního krizového štábu ukrajinské uprchlíky. Podle něj by lidé měli využívat asistenční centra i v jiných krajích. Reagoval tak na to, že pražské asistenční centrum bylo na 24 hodin zastaveno kvůli naplněné kapacitě. Ministr chce v úterý s hejtmany řešit i kapacity krajů.

„Chtěl bych vyzvat všechny příchozí z Ukrajiny, aby využívali možnost registrací i v jiných krajích než v Praze. Chápu, že Praha je lákadlem, je tu nejvíce jejich spřízněných duší, nejvíce lidí z Ukrajiny,“ uvedl po jednání Ústředního krizového štábu Rakušan.

V pondělí bylo na 24 hodin uzavřeno pražské asistenční centrum v Kongresovém centru, protože se tam zaplnila kapacita. Ministr vysvětlil, že chce, aby uprchlíci z Ukrajiny čekali na registraci maximálně v řádu jednotek hodin a ne 10 až 12 hodin. Také chce, aby měli určitý komfort. „Aby si mohli sednout, aby jim někdo byl schopen donést vodu a podobně,“ vysvětlil šéf resortu vnitra s tím, že se snaží o to, aby lidé byli odbaveni co nejrychleji.

Rakušan také uvedl, že oslovil ostatní ministerstva, aby se zapojila do pomoci lidem prchajícím před válkou. Podle něj totiž stát musí přejít k řešení dalších problémů, které se týkají například školství či zdravotnictví. „Nejde jen o to ubytovat lidi, ale poskytnout jim jasná pravidla, za jakých tu budou moci žít,“ uvedl s tím, že nastavením pravidel chrání i bezpečnost obyvatel České republiky.

Více než polovina jsou děti

Na úterním zasedání s hejtmany chce vyřešit, jakou kapacitu mají ostatní kraje a říct si, kde je „strop“. Podle odhadů do Česka zatím dorazilo kolem 100 tisíc uprchlíků, speciálních víz udělilo ministerstvo vnitra více než 57 tisíc. Modely z minulých migračních krizí podle ministra ukazují, že by Česko mohlo přijmout až 250 tisíc uprchlíků. Ani toto číslo ale podle vicepremiéra nemusí být strop.

Z dospělé populace zatím tvoří 80 procent ukrajinských uprchlíků ženy. Celkové populace podle Rakušana tvoří 55 procent děti. 25 procent ze všech příchozích je v Praze. První náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek v pondělí řekl, že z Ukrajiny od začátku konfliktu s Ruskem již uteklo přes 1,75 milionu lidí.

Tagy: