Jsou z nás zbytky mletého masa. Rus natočil realitu na frontě, video zadrželi Ukrajinci

K Ukrajincům se dostalo vzácné svědectví ruského vojáka, které natočil 23letý Jurij Šalajev. Videa zachycující válečnou realitu z ruského pohledu točil na svůj telefon, který si vzal na frontu navzdory zákazu svých velitelů. Když padl do zajetí, záběry objevili ukrajinští vojáci.

Šalajev na záběrech zmiňuje, že se z jeho kamarádů stávají jen „zbytky mletého masa“. Jak uvádí web Daily Mail, 23letý voják absolvoval výcvik na moskevské nejvyšší vojenské akademii a před válkou působil v Čečensku.

Záběry pořídil navzdory příkazu velitelů, že vojáci z bezpečnostních důvodů nesmí používat svůj osobní telefon. Šalajev rozkaz porušil, což je podle poradce kyjevského ministerstva vnitra Antona Geraščenka nebovyklé. „Je to velmi vzácné, protože 95 procent okupantů si telefony nebere, a pokud ano, jen málo z nich má chytré telefony, protože většina pochází z chudších oblastí Ruska,“ uvedl.

Videa natočená ruským vojákem Ukrajincům poskytla cenné informace. „Je to důležité, protože ukazují bezcitný a chaotický vojenský postup ruských sil,“ dodal Geraščenko. Šalajev byl zajat minulý měsíc poté, co se tři dny schovával se dvěma zraněnými kamarády ve sklepě v donbaské vesnici po útoku na jejich obrněný transportér.

Jeho videomateriál, který začíná šťastnými rodinnými scénami, končí záběry vyděšeného důstojníka, který něco v úkrytu šeptá svým zraněným spolubojovníkům. Pořízené záběry použili novináři deníku Ukrajinska pravda do videa s názvem Okupant.

Získali také jeho textové konverzace s dalšími 172 vojáky zapojenými do invaze. Ty odhalují zděšení z velkých ztrát, vztek kvůli nekvalitnímu vybavení i případy, kdy vojáci odmítají bojovat.

Tři dny po začátku války například jeden voják říká, že viděl tři nákladní auta plná mrtvol. Jiný zoufalý Rus sděluje, že je jediným důstojníkem, který přežil v Charkově. „Jsem v nebezpečí, jsem zraněný,“ prosí o pomoc.

Na dalším záběru vystupují elegantně oblečení mladí lidé, kteří zpívají píseň s textem: „Důstojníci, důstojníci, vaše srdce je na mušce, za Rusko a za svobodu až do konce.“

Na záběrech je také vidět, jak voják marně hledá zbraně a upozorňuje na nejistotu panující v ruských řadách. „Naši začali stavět mosty a Ukrajinci je vyhodili do povětří. Teď nevědí, co mají dělat. Přeskupit se, nebo nepřeskupit?“ říká. Šalajev později přiznává, že úplně ztratil pojem o čase. Na dalším záběru se raduje, že se konečně mohl vykoupat, závěrečné scény jsou rozmazané.

Tagy: