Nehoda čtyřkolky na Českolipsku: Záchranáři ke zraněným museli slaňovat z vrtulníku

Nehoda čtyřkolky na Českolipsku: Záchranáři museli ke zraněným slaňovat

Záchrana čtyřkolkáře

Velmi obtížný zásah mají za sebou záchranáři na Českolipsku. Z vrtulníku museli slaňovat pro dva zraněné lidi po nehodě čtyřkolky v lese v nepřístupném terénu. Hasiči, zdravotníci i policisté si v prudkém kopci sáhli na dno svých sil.

Vrtulník a pod ním na laně v záchranné síti dva zranění lidé a s nimi záchranář horské služby. Dostat je z hustého lesa a navíc z prudkého svahu jinak nebylo prakticky možné. „Zasahoval tým speciálních činností, kde vrtulník vynesl pacienty v síti a přenesl je k pozemní posádce, která také na místě byla,“ uvedl mluvčí záchranářů Libereckého kraje Michal Georgiev.

Na kopci zvaném Lipka to ale začalo zhruba o hodinu dřív, čtyřkolka s mužem a ženou se převrátila a zřítila se ze svahu. Muž zůstal pod čtyřkolkou zaklíněný, žena se zranila při pádu. Naštěstí zvládla přivolat záchranáře.

„Plocha byla několik kilometrů čtverečních, naštěstí jsme měli telefonní číslo na jednu z těch poškozených osob, takže jsme s nimi komunikovali. Nějakým způsobem jsme se naváděli podle helikoptéry, která nad tím lesem byla,“ popsal velitel SDH Mimoň Jaromír Plíva.

Když hasiči zaklíněného muže vyprostili, bylo jasné, že zraněné bude muset vrtulník vytáhnout na laně. Vhodné místo bylo ale zhruba padesát metrů vzdálené. Muž i žena utrpěli středně těžká poranění.

Pro toho, kdo řídil, to ale ještě bude mít nepříjemnou dohru. „My jsme v souvislosti s nehodou na kopci Lipka zahájili úkony trestního řízení pro podezření z ublížení z nedbalosti,“ doplnila policejní mluvčí Ivana Baláková. Podle policistů neměla čtyřkolka v lese bez povolení co dělat.

Tagy: