Že mají Češi nakupovat v Polsku? Nehoráznost a legrační názor, kritizuje Klaus poradce Fialy

Doporučení ekonoma Štěpána Křečka, ať Češi nakupují v Polsku, je politickou nehorázností, lidskou hloupostí a ekonomickým nesmyslem. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS to řekl exprezident Václav Klaus. Ten kromě jiného kroutil hlavou nad tím, proč si premiér Petr Fiala (ODS) vybral Křečka jako svého poradce.

„Že mají Češi jezdit na nákupy do Polska? Legrační názor. Nevím, proč si premiér zrovna tohoto člověka (Křečka) vybral za poradce. Ten výrok je politická nehoráznost, lidská hloupost i ekonomický nesmysl. Že bychom si všichni pro něco dojížděli za hranice, to už tu bylo za komunismu. Zkrátka, že člověk unikal před ekonomickou nerovnováhou,“ nebral si Klaus servítky ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Jestli něco takového chceme zavádět do naší tržní – byť trh velmi potlačující – ekonomiky, tak by šlo o tragickou chybu. Nevím tedy, jestli to pan poradce takhle myslel,“ dodal exprezident.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Klaus: Vláda si hledá na poštách miliardičku. Zvýšení DPH je nesmysl, nechápu Fialovo jásání

Ekonom a Fialův poradce Štěpán Křeček skutečně na konci minulého týdne lidem radil, aby jezdili na nákupy například do Polska, kde jsou v mnoha případech výhodnější ceny. „Není to řešení pro všechny, ale už se to vyplatí i Pražanům jezdit na větší nákupy do Polska. Já to totiž vidím hlavně z pohledu lidí. Chci, aby se lidem ušetřilo v rodinných rozpočtech a v Polsku je to teď skutečně výhodnější,“ řekl v nedělní Partii na CNN Prima NEWS.

Na nákupech v zahraničí očima běžného spotřebitele Křeček nevidí nic špatného. „Jsem původně z Liberce, takže jsme jezdívali na nákupy do Německa a do Polska. Srovnávali jsme ceny, když jsem byl malý, takže pro mě to bylo něco běžného,“ sdělil.

Na druhou stranu dodal, že tuto radu dává i přesto, že může uškodit tuzemské ekonomice. „Jako ekonom říkám – můžeme si trošku ušetřit, ale z pohledu státu je samozřejmě velice špatně, že se nenakupuje tady, protože to nepodporuje naši ekonomiku a neodvádí se tady více daně,“ zmínil Křeček.

Fiala se k věci vyjádřil s jemnou oklikou: „Zvládli jsme ceny pohonných hmot, zvládli jsme ceny energií a stejně tak zvládneme i ceny potravin. Ano, zase slyším: ‚Zasáhněte do toho, začněte určovat ceny, zbavte potraviny DPH a tak dále a tak dále. Jediný výsledek by byl, že by jich zase byl nedostatek. Nijak bychom si nepomohli.“

Tagy: