Nákupy v Polsku? Šílené, kritizují Křečka politici. Fiala klidní emoce, mluví o poklesu cen

Kontroverzní výrok poradce premiéra Petra Fialy (ODS) pobouřil experty i politiky. Ekonom Štěpán Křeček totiž v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS lidem doporučil, aby jezdili nakupovat do Polska, kde je levněji než u nás. Připustil však, že co je v tomto případě dobré pro peněženky občanů, je špatné pro státní kasu. Předseda vlády na sociálních sítích uvedl, že ceny potravin Česko zvládne.

Pokud se lidem zdá v Česku draho, mají jezdit nakupovat do Polska. To naznačil občanům poradce premiéra. „Vidím to hlavně z pohledu lidí. Chci, aby se lidem ušetřilo v rodinných rozpočtech, a v Polsku je to skutečně výhodnější,“ řekl Křeček.

ČTĚTE TAKÉ: Kratom jako heroin? Pokud se nestihne regulace, hrozí látce zařazení mezi zakázané drogy

„Je nevídané radit, aby naši občané jezdili nakupovat někam jinam. Naprosto šílené a neakceptovatelné,“ reagoval odborový předák Josef Středula.

„Pan Křeček si to může dovolit říct, protože není politik. Kdyby toto řekl Petr Fiala, tak si myslím, že ho všichni sníme. Spousta lidí ale to tak bere, že to říká Petr Fiala. Myslím, že to není dobré,“ zhodnotil politický komentátor Petr Fischer.

Proti radám premiérova poradce se postavil i ministr zemědělství. „Řešit vysoké ceny potravin nákupy v Polsku je krátkozraké, a to z pohledu státu i spotřebitelů. Skutečné a dlouhodobé řešení je jedině přiměřená marže v rámci celého řetězce výroby potravin, a především férové chování obchodníků vůči zákazníkům i dodavatelům,“ reagoval Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

„Je bohužel pravda, že na rozdíl od Polska, které má hromadu malých farem, u nás ovládá toto odvětví několik oligarchů,“ podotkl komentátor Martin Schmarcz.

Křečkova slova zarazila i politiky. „Něco takového bych lidem neradil, je potřeba ceny dostat tam, kde mají být, tak, aby byly spravedlivé,“ sdělil Marek Výborný (KDU-ČSL). „Musela jsem se smát,“ nebrala si servítky Karla Maříková (SPD).

Kritika opozice

„Nevěřila jsem vlastním uším. On vlastně říká lidem: ,Neutrácejte v České republice, jeďte utrácet do Polska, protože v Česku to vláda nezvládla,‘“ dodala kriticky šéfka klubu ANO Alena Schillerová.

Podle premiéra ale vše zvládneme. „Zvládli jsme ceny pohonných hmot, zvládli jsme ceny energií a stejně tak zvládneme i ceny potravin. Ano, zase slyším: ‚Zasáhněte do toho, začněte určovat ceny, zbavte potraviny DPH a tak dále a tak dále. Jediný výsledek by byl, že by jich zase byl nedostatek. Nijak bychom si nepomohli,“ řekl Fiala.

Trh zemědělství je podle něj silně poznamenán velkými hráči. „Působí ve všech třech segmentech, které jsou důležité. „Jde o zemědělství, potravinářství a prodej,“ dodal s tím, že vláda nechá působit trh, a jedině tak je schopna dosáhnout dobrého výsledku.

Křeček doporučuje na větší nákup do Polska vyrazit dokonce i Pražanům. Cesta benzinovým autem do jednoho z nejbližších polských obchodů z Prahy a zpět vyjde při průměrné spotřebě sedm litrů na 100 kilometrů asi na 700 korun. Pokud byste vyrazili z Jihlavy a vraceli se tamtéž, bylo by to asi 860 korun. Za to třeba z Plzně a zpátky se už cesta prodraží, vyjde totiž na 1 400 korun.

Na nákupy do Polska občas zamíří i ti, kteří hluboko do kapsy nejspíš nemají. Miliardář a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) před rokem nakupoval třeba cigarety. Ještě předtím, než rozjel kandidaturu na Hrad, se podle videa, které tenkrát kolovalo na sociálních sítích, do Polska vydal nakupovat i současný prezident s manželkou.

Tagy: