Nejděsivější den života. Hráči se na čtyři minuty zastavilo srdce, zachránil ho trenér

Z loňského listopadového tréninku si pamatuje, jak jde směrem k trenérovi a chce mu říct, že asi zkolabuje. Slova mu už ani nevyšla z úst, brzy se skácel na zem. Na celé čtyři minuty mu srdce vypovědělo službu. Hororový zážitek fotbalisty anglického Wiganu Athletic Charlieho Wykea má šťastný konec. Vrátil se na trávník s přístrojem, který střeží zdraví jeho slavnějšího kolegy Christiana Eriksena.

„Pamatuju si, jak jsem byl na dovolené a sledoval jsem, co se stalo Eriksenovi na Euru. Hlavou se mi honilo, jaké to musí být neštěstí, když se vám tohle přihodí coby profesionálnímu hráči. A za čtyři měsíce se to stalo mně,“ poznamenal 29letý Charlie Wyke v rozhovoru pro Sky Sports.

Připomněl děsivé chvíle, které v přímém přenosu v červnu 2021 sledoval celý svět. Záložník Christian Eriksen zkolaboval na mistrovství Evropy v zápase s Finskem. Život mu zachránili spoluhráči i lékaři díky okamžité reakci. Do jeho těla byl jen o pár dní později voperován přístroj kardioverter-defibrilátor, který má zabraňovat dalším selháním srdce. Dánská opora byla odhodlaná se vrátit a také se jí to povedlo. Letos na jaře zazářila v dresu Brentfordu a vysloužila si angažmá v Manchesteru United.

To už bylo v momentě, kdy po návratu k životu profesionálního fotbalisty toužil 29letý útočník Wyke. Sám přežil vlastní smrt v listopadu. Na tréninku mu zničehonic nebylo dobře, což chtěl také oznámit trenérovi. Nestihl to. „Byl to nejděsivější den mého života. Normálně jsem trénoval a najednou jsem se probral na podlaze a koukalo na mě pět lidí. Netušil jsem, co se stalo,“ popisoval s odstupem.

Kouč Wiganu Athletic Leam Richardson to věděl moc dobře. Právě on viděl, jak se přibližující se svěřenec poroučel na zem. „Předtím jsem si myslel, že mi řekne, že si poranil zadní stehenní sval nebo něco takového. To, co nastalo, bylo zdrcující,“ uvedl Richardson. Ale až neuvěřitelným řízením osudu bylo, že trenér a jeho asistenti o dva týdny dříve absolvovali školení, jak zachraňovat v podobných situacích život.

A tak bez váhání zahájil resuscitaci a pak práci předal klubovému lékaři Wiganu Jonathanu Tobinovi. Další náhoda – Tobin byl totiž před 10 lety u toho, když hráč Boltonu Wanderers Fabrice Muamba zkolaboval v zápase s Tottenhamem Hotspur a měl velký podíl na tom, že přežil.

Byl jsem úplně zničený

Srdce Wykea nebilo celé čtyři minuty. Díky zásahu Richardsona a Tobina po pocitově nekonečné době znovu začalo pumpovat. „Začít resuscitovat je těžké i pro doktora, ale pro trenéra… Je to ohromně statečné rozhodnutí,“ chválil Tobin Richardsona za jeho bleskový přístup. „Jsou to moji hrdinové,“ připojil Wyke ke svým zachráncům. A přesunul se k tomu, co následovalo ve chvíli, když bylo nejhorší zažehnáno.

„Cesta do nemocnice byla děsivá. Když mi řekli, že jsem měl zástavu srdce, okamžitě jsem si myslel, že má kariéra je u konce. Byl jsem úplně zničený,“ uvedl Wyke k momentu, kdy se dozvěděl, co se mu přihodilo. Myšlenky na zmiňovaného Eriksena ho ale dohnaly k přesvědčení, že se pokusí vrátit.

„Byl pro mě inspirací. Kdyby se nevrátil ve stylu, v jakém se vrátil, nemyslím si, že bych se k tomu odhodlal. Musel jsem mít vzor,“ vyprávěl.

Pro zachování kariéry profesionálního fotbalisty si rodák z Middlesbrough vybral stejného pomocníka jako Eriksen – nechal si do těla zabudovat kardioverter-defibrilátor, který i podle videa Sky Sports nelze přehlédnout.

Jenže ani pak nebyla cesta ke comebacku bez překážek. V březnu na tréninku se jeho budík zničehonic v nesprávně chvíli aktivoval a vyslal do jeho těla před zraky spoluhráčů šok. „Během pěti vteřin jsem byl na zemi. Byla to ta nejhorší bolest, kterou jsem kdy zažil. Strašně traumatické.“

U toho viděl, jak některým jeho parťákům vytryskly do očí slzy. Znovu začal pochybovat, myslel si, že může na návrat definitivně zapomenout. Ale vyměnil léky, cítil se mnohem lépe a nakonec všechno klaplo.

Ještě jako hráč na marodce na jaře oslavil s Wiganem postup do druhé nejvyšší anglické soutěže Championship. Story byla dokonána 20. srpna, kdy nastoupil na závěrečných 20 minut do soutěžního utkání s Birminghamem City.

„Má rodina byla minulý víkend na stadionu, aby viděla comeback. A myslím, že bylo to poprvé, co můj táta plakal,“ vyprávěl Wyke, který se po dlouhých devíti měsících pohybuje ve známých kolejích.

Jen každé probuzení je v porovnání s obdobím před kolapsem jiné. Jakmile otevře oči, zapne bluetooth, počká, až se mu nahrají údaje o srdečním rytmu do telefonu. Pak je posílá svému kardiologovi z liverpoolské nemocnice Robu Cooperovi. I když po množství času, které s ním během vleklé léčebné procedury strávil, ho nazývá spíše kamarádem a členem rodiny.

Tagy:
trénink zástava srdce fotbalista trenér resuscitace fotbal sport Sky Sports Fabrice Muamba Jonathan Tobin Christian Eriksen Mistrovství Evropy ve fotbale Charlie Wyke Wigan Athletic FC Leam Richardson Jonathan S. Tobin Wigan