Biden přiletěl do Izraele. Návštěvu doprovázela extrémně přísná opatření

Biden přiletěl do Izraele.

Prezident USA Joe Biden přiletěl do Tel Avivu, kde se setkal s izraelským premiérem Netanjahuem. Bezpečnostní opatření jsou kvůli konfliktu Izraele s hnutím Hamás extrémně přísná. Izraelské obranné síly (IZS) očekávají, že „propagandistických videí“ Hamásu s rukojmími bude přibývat. Má to podle nich důvod. Matka dívky, která byla zaznamenána na prvním zveřejněném klipu, žádá světové představitele, aby jí pomohli dostat její dceru zpět do bezpečí. Na jihu Gazy by měl podle informací armády vzniknout humanitární koridor.

Americký prezident Joe Biden přiletěl do Izraele, který vede od 7. října válku s palestinským hnutím Hamás. Při setkání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem v Tel Avivu opět ujistil Izrael o americké podpoře v jeho boji. Netanjahu mu za to poděkoval a vyzval celý civilizovaný svět, aby se spojil proti Hamásu stejně, jako to udělal v boji proti teroristické organizaci Islámský stát (IS).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zemřeli v objetí, když je upálili zaživa. Patolog při popisu zvěrstev Hamásu neudržel slzy

„Porazíme Hamás a odstraníme tuto strašnou hrozbu z našich životů,“ řekl izraelský premiér po boku Bidena novinářům. Dodal, že to je v zájmu nejen Izraele, ale všech. Bidena nazval Netanjahu „opravdovým přítelem“ a poděkoval mu za rozhodnutí přijet do Izraele během války.

Izrael očekává, že Hamás zveřejní další propagandistická videa s rukojmími. Tuto taktiku označují za „psychologický teror“, napsal The Times of Israel. První video bylo zveřejněno v pondělí večer a zachycovalo jednadvacetiletou izraelsko-francouzskou občanku Miou Schemovou, kterou radikálové zajali během festivalu v kibucu Reim.

Matka unesené dívky pro The Times of Israel popsala horskou dráhu emocí, kterou po únosu dcery prožívá. Video její dcery jí ale dalo naději, že je Mia stále naživu, a žádá světové vůdce, aby zasáhli. „Prosím svět, aby mi vrátil mé dítě,“ uvedla s tím, že se jedná o zločin proti lidskosti. „Je to mimo politiku, je to zlý teror a nelidské,“ sdělila a varovala před tím, že se podobná událost může odehrát kdekoliv na světě.

Americký prezident Joe Biden má po zrušení summitu v Jordánsku, kde měl jednat s jordánským králem Abdalláhem II., egyptským prezidentem Abdalem Fattáhem Sísím a šéfem palestinské autonomie Mahmúdem Abbásem, cestu do Izraele, kde se chce zajímat o další osud Gazy. Izraeli chce položit tvrdé otázky o jeho záměrech, zároveň se bude ptát jako přítel napadené země, jak zdůraznil Bílý dům.

Izraelské obranné síly po několika dnech jednání s Egyptem, USA a dalšími zeměmi rozhodly o vytvoření bezpečné zóny pro prchající obyvatele a vytvoření humanitární zóny na jihu Gazy, kde bude poskytována mezinárodní pomoc, informoval The Times of Israel.

A zdůraznil také své výzvy Palestincům v severní části pásma Gazy, aby se evakuovali na jih, protože armáda varovala, že se na tuto oblast brzy intenzivně zaměří.

Nejméně 500 lidí zahynulo při izraelském náletu na nemocnici Al-Ahlí ve městě Gaza, uvedlo v úterý ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy, kde vládne islamistické hnutí Hamás. Představitel civilní obrany v Pásmu Gazy televizi Al-Džazíra řekl, že na místě je více než 300 mrtvých. Izraelská armáda uvedla, že v tuto chvíli zjišťuje podrobnosti. Informuje o tom agentura Reuters. Vláda Hamásu nálet na nemocnici označila za válečný zločin. „V nemocnici byly stovky nemocných a zraněných a lidí, kteří byli přinuceni opustit své domovy,“ uvedla v prohlášení.

Izraelská armáda ale uvedla, že podle jejích zpravodajských informací v nemocnici v Gaze nastal výbuch, který způsobilo selhání rakety palestinského Islámského džihádu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl, že za výbuch mohou „barbarští teroristé“, nikoliv izraelská armáda, napsal izraelský list Haarec.

Tagy: