Nejdřív Britové, nyní Američané. Zelenskyj se stal osobností roku i podle časopisu Time

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, jehož země se od letošního února brání ruské invazi, se stal podle amerického časopisu Time osobností roku 2022. Magazín při ocenění symbolicky vzpomněl i na nezlomného ducha Ukrajiny. Už dříve Zelenského za osobnost roku označil i britský list Financial Times, který jej přirovnal k britskému premiérovi Winstonu Churchillovi, jenž stál za druhé světové války v čele odporu proti nacistickému Německu.

„Letošní volba byla nejjednoznačnější, jakou pamatujeme. Ať v nás bitva o Ukrajinu vzbuzuje naději nebo strach, Volodymyr Zelenskyj vyburcoval svět takovým způsobem, jaký jsme neviděli už desítky let,“ napsal časopis Time.

Za osudové označuje Time Zelenského rozhodnutí neutéct po začátku ruské invaze z Kyjeva, ale zůstat v ukrajinské metropoli. Ukázalo to podle něj jednotu ukrajinské vlády i Ukrajinců, už od prvního krátkého videa zveřejněného na sociálních sítích 25. února, den po vpádu ruských vojsk. Od té doby Zelenskyj skrze každodenní videoproslovy a v nespočtu videoprojevů od evropských parlamentů po předávání hudebních cen Grammy neustále všem připomínal, že Rusko útočí na jeho zemi.

Minulý rok se osobností roku podle Time stal podnikatel a miliardář Elon Musk. Toho za osobnost roku loni vybral i britský list Financial Times, který letos označil rovněž Zelenského. Ukrajinský prezident dokázal podle listu přesvědčit zahraniční spojence, aby převzali obrovské válečné náklady a nabídli Kyjevu cestu ke členství v Evropské unii.

Britové oceňují vůdcovství

„Mnozí Ukrajinci před únorovou invazí (ruských vojsk) pokládali Zelenského za šaška a diletanta, který není schopen zvládnout tak vysokou funkci, ale čtyřiačtyřicetiletý Zelenskyj dokázal zaujmout právoplatné místo v dějinách díky tomu, že projevil neuvěřitelnou schopnost vůdcovství a odolnost," napsal 5. prosince deník Financial Times.

„Podobně jako Winston Churchill, který pronášel projevy v rozhlase, aby semknul zemi za dob německé bleskové války, využívá Zelenskyj sociální sítě, aby se bez ustání domáhal vojenské a finanční podpory Západu, čímž přeměnil utrpení svého lidu v morální páku na vůdce Evropy a Spojených států," dodal deník.

Ukrajinský prezident a bývalý populární herec, bavič a podnikatel Zelenskyj se nejvyšší státní funkce ujal v květnu 2019. Hned po svém nástupu do funkce označil za svou hlavní prioritu zastavení bojů na východě Ukrajiny, kde proti sobě bojovaly již od roku 2014 ukrajinská armáda a proruští separatisté podporovaní Moskvou.

Od začátku ruské agrese proti Ukrajině strmě vzrostla Zelenského popularita na Ukrajině i v zahraničí. V Kyjevě již přijal řadu světových politiků, na které apeluje, aby ještě více zpřísnili protiruské sankce.

Tagy:
invaze prezident zahraničí osobnost Ukrajina média Winston Churchill Financial Times Volodymyr Zelenskyj uznání osobnost roku Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Druhá světová válka Nacistické Německo Časopis Time