Nejen bitva o bronz. Červenka je blizoučko k tomu, aby hvězdám z NHL vypálil rybník

Útočník David Krejčí mluví o tom, že zisk bronzu z duelu proti USA, který začíná ve 14:20, může být náplastí na semifinálovou ránu způsobenou Kanadou. Možná i víc než to vzhledem k tomu, že česká hokejová reprezentace čeká na „placku“ z mistrovství světa nekonečných deset let. V poslední den šampionátu hraje národní tým také o jednu podružnou věc – aby měl ve svých řadách nejproduktivnějšího hráče turnaje, kterým může být Roman Červenka.

Duel v Tampere začne ve 14:20 SELČ, o pět hodin později odstartuje finále turnaje mezi domácím Finskem a obhájcem titulu Kanadou.

„Já mezi ně rozhodně nikdy nepatřil,“ odpověděl CNN Prima NEWS bývalý výtečný obránce Jiří Šlégr na otázku, jestli 36letý Roman Červenka svými výkony na šampionátu ve Finsku definitivně odrazil útoky mnoha „hejtrů“ z tábora fanoušků.

„Vždy jsem byl přesvědčený, že Roman je vynikající hokejista a vždy byl. Dokazoval to na všech úrovních a byl důležitým článkem národního mužstva. Akorát mu to tam toho na mistrovství světa ve Finsku napadlo trochu více,“ dodal Šlégr, opora zlatého týmu z olympiády v Naganu a vítěz Stanley Cupu.

Odchovanci Slavie to tam napadalo tak, že má po devíti zápasech 15 bodů za čtyři góly a 11 asistencí. S tímto sběrem vévodí kanadskému bodování celého šampionátu. Nahání ho trojice Kanaďanů – třináctibodoví Pierre-Luc Dubois a Drake Batherson, s nimi pak ještě Dylan Cozens, který má o bod méně. Hráči „javorových listů“ mají šanci „docvaknout“ Červenku ve finále s Finskem, český kapitán pak může odskočit díky duelu o bronz se Spojenými státy.

Pro Červenku – jediného mistra světa z roku 2010 v současném kádru – je to z individuálního pohledu s přehledem nejlepší reprezentační akce v kariéře. Jeho dosavadním maximem bylo 10 bodů právě na šampionátu, po kterém Česká republika naposledy usedla na hokejový trůn.

U veřejnosti to nikdy neměl jednoduché. Dalo by se říct neprávem. Slavii Praha ještě jako 21letý mladík pomohl k titulu. V sezoně 2009–2010 uhranul v extralize 73 body v základní části a v květnu následně táhl reprezentaci ke zmíněnému titulu světových šampionů. Nakoukl do NHL, v KHL pak s Petrohradem získal Gagarinův pohár.

Když ale pak na velkých mezinárodních akcích nevynikal, byl tím nejvděčnějším terčem pro kritické hlasy fanoušků. Nesympatie gradovaly na šampionátu v Dánsku, kde dostal od trenéra Josefa Jandače kapitánské céčko a domů se vracel jen se dvěma asistencemi.

Následující čtyři roky v „nároďáku“ chyběl. Našel domov v klubu SC Rapperswil-Jona Lakers, kde se mu daří náramně. Na začátku letošního roku se se 64 body stal neproduktivnějším hráčem švýcarské National League. Přesto jste si před olympiádou v Pekingu mohli na sociálních sítích přečíst, že Červenkův comeback do reprezentace by se neměl konat. A že jmenovat ho kapitánem je šlápnutí vedle.

Souhra je jedna věc. Ale musíte to i trefovat

Zkušený útočník odpověděl tím, že v trápícím se týmu – který se neprorval ani mezi nejlepší osmičku – vynikal, nasbíral nejvíce bodů. A to dělá i teď ve Finsku, jen svoji produktivitu po boku Davidů Pastrňáka a Krejčího posunul na jinou úroveň. Nutno podotknout, že si vedl velmi dobře ještě před opožděným příjezdem „Pasty“.

„Překvapuje mě. Už jsem v jednu chvíli myslel, že to třeba není úplně hráč pro reprezentaci. Ale to mohlo být způsobené tím, jak šel hrát do Švýcarska, čímž se trochu vytratil z očí, i když i v tamní lize září. Musíme se při tom jeho bodovém sběru ptát: S kým hraje? Nicméně souhra je jedna věc, druhou je, abyste to správně trefovali. A on to dává s přehledem,“ glosoval pro CNN Prima NEWS hokejový expert a trenér Marek Sýkora.

To bývalý reprezentační kouč Vladimír Růžička, který Červenku roky vedl ve Slavii, není produktivitou zaskočený. „Je dobře, že se mu takto daří. Ale nepřekvapuje mě to vůbec. I na olympiádě byl náš nejlepší hráč. Vždy to byl vynikající hokejista – a zvlášť teď to potvrzuje.“

Poveze si Roman Červenka domů ze země tisíců jezer nejen bronzovou medaili, ale také primát, kterým zvlášť v konkurenci hvězd z NHL přesvědčí kritiky, že místo v reprezentaci má mít – a vždy měl – zcela oprávněně?

Duel v Tampere začne ve 14:20 SELČ, o pět hodin později odstartuje finále turnaje mezi domácím Finskem a obhájcem titulu Kanadou.

Kdo bude podle vás nejproduktivnějším hráčem české hokejové reprezentace na MS ve Finsku?

Tagy:
Kanada Finsko hokej USA David Krejčí bronzová medaile Roman Červenka MS v hokeji 2022