Nejen mobilizace: Putin v projevu hrozil Západu jadernými zbraněmi. Neblafuju, ujistil

Ruský prezident Vladimir Putin

Vladimir Putin vyhlásil částečnou mobilizaci kvůli Ukrajině

Hlavním poselstvím projevu ruského prezidenta Vladimira Putina bylo vyhlášení částečné mobilizace. Zároveň však Západu vyhrožoval jaderným arzenálem a zdůraznil, že neblafuje. Jeho slova světoví lídři kritizují. Podle šéfa NATO Jense Stoltenberga je Putinův projev eskalací, ale ne překvapením, a ukazuje, že válka neprobíhá podle ruského plánu.

V očekávaném projevu Putin obvinil Západ z „jaderného vydírání“. „Naše země také disponuje různými obrannými prostředky, a to v některých složkách vyspělejšími, než mají země NATO. Když bude ohrožena územní celistvost naší země, použijeme všechny prostředky, které máme k dispozici, abychom ubránili Rusko a náš lid, to není blafování,“ zdůraznil.

Následně zopakoval, že může ruské občany ujistit, že územní celistvost, nezávislost i svoboda bude zajištěna všemi dostupnými prostředky. „Ti, kteří se nás snaží vydírat jadernými zbraněmi, by měli vědět, že vítr může foukat jejich směrem,“ cituje ruského prezidenta web The Sun.

Spojené státy berou vážně hrozbu Vladimira Putina, že ve válce na Ukrajině použije jaderné zbraně, uvedl ve středu bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Dodal přitom, že takový krok by měl velmi vážné důsledky.

„Je to nebezpečná rétorika od jaderné mocnosti,“ řekl Kirby v rozhovoru s televizí ABC. „Sledujeme jejich strategický postoj, jak nejlépe umíme, abychom mohli v případě potřeby změnit ten náš. V tuto chvíli nic nenasvědčuje tomu, že by to bylo nutné,“ dodal.

Šikaně nelze ustupovat

Gillian Keeganová, britská poslankyně a tajemnice v Úřadu pro zahraničí, Commonwealth a rozvoj pak výhružky Putina směrem k Západu označila za mrazivé. „Je to vážná hrozba, ale taková, která už byla vyslovena dříve,“ podotkla Keeganová. Přesto dodala, že je nutné brát tyto výhružky vážně. „Postavíme se tomu. Nelze ustupovat šikaně, hrozbám a zastrašování,“ dodala.

Slovy o územní celistvosti Putin narážel i na aktuálně obsazené území Ukrajiny, včetně takzvané Luhanské a Doněcké lidové republiky. „Cílem Západu je stále oslabovat a ničit, otevřeně to říkají,“ dodal prezident. Z toho důvodu se rozhodl oznámit částečnou mobilizaci, kdy do boje chce povolat 300 tisíc rezervistů. Světoví státníci jeho krok odsuzují. Shodují se na jednom: Putin tímto krokem přiznává problémy.

Tagy: