Nejhorší covidová čísla od poloviny března. Za neděli přibylo téměř 3000 nakažených

Testování

Aktuální covidová statistika

Laboratoře v Česku potvrdily v neděli 2 996 nových případů nemoci COVID-19, jde o největší nedělní nárůst od 14. března. Počet hospitalizovaných s koronavirem se proti minulé neděli zvýšil ze 1 700 na téměř 2 700, přibližně 400 z nich je ve vážném stavu. Vyplynulo to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) v ČR stále dominuje varianta koronaviru delta, konkrétně subtyp nově označený AY.43.

Před rokem byla ale situace v nemocnicích v souvislosti s pacienty s novým typem koronaviru horší, s potvrzeným covidem v nich leželo téměř 7 500 lidí a ve vážném stavu jich bylo přes 1 100. Umíralo i výrazně více lidí, denní počty zemřelých v těchto dnech před rokem se pohybovaly kolem dvou set.

Nicméně i v posledních dnech jich přibylo. Podle údajů ministerstva minulý týden denně umíralo od 30 do 46 lidí s covidem, za neděli úřad zatím eviduje 12 zemřelých. Toto číslo se ale může při pozdější aktualizaci změnit. Situace z loňského podzimu nebo letošního jara by se ale podle odborníků neměla díky očkování opakovat.

Od začátku epidemie loni v březnu se prokazatelně nakazilo covidem přes 1,8 milionu lidí. Většina se uzdravila, 31 053 lidí s covidem zemřelo.

Nejhůř je na Prostějovsku

Počet nově nakažených za sedm dní na 100 tisíc obyvatel Česka se zvýšil ze 497 na současných 499. Mezi okresy je nejhorší situace na Prostějovsku, kde na 100 tisíc lidí za poslední týden připadá 1 059 potvrzených případů. Následuje okres Šumperk s 1 014 případy přepočtenými na obyvatele za týden. Naopak nejlépe je na tom Sokolovsko s incidencí 126.

Zájem lidí o očkování proti covidu se od poloviny října po předchozím útlumu zvýšil. V neděli zdravotníci aplikovali přes 8 400 dávek očkovací látky, asi o 400 více než předchozí neděli. V ostatních dnech minulého týdne byl ale zájem o vakcinaci v mezitýdenním srovnání výrazně vyšší. Ve dvou dnech počet aplikovaných injekcí s vakcínou překročil 50 tisíc, o týden dříve jich bylo maximálně 43 tisíc a ještě o týden dříve bylo maximum 32 tisíc. Ukončené očkování mezi 10,7 milionu Čechů má v současné době podle dat ministerstva 6,1 milionu lidí.

Polovina případů je mutace delta

Kvůli zhoršení epidemické situace se v pondělí v 31 okresech testovali na covid neočkovaní žáci. Týkat se to mělo zhruba 765 tisíc dětí, tedy přibližně poloviny žáků základních a středních škol v Česku. Pokud se odmítnou testovat a nebudou mít ani doklad o prodělání nemoci v posledním půlroce, budou muset mít při výuce roušku.

Bezinfekčnost musí doložit také učitelé, kteří si ale testy musí zajistit sami. Neočkovaní pedagogové musí nosit od minulého pondělí ve výuce respirátor bez ohledu na testování. Jako hranici pro lokální testování ve školách určilo ministerstvo zdravotnictví sedmidenní výskyt nákazy 300 případů na 100 tisíc obyvatel.

SZÚ v pondělí informoval, že varianta koronaviru dominující v ČR dostala přesnější označení AY.43. V současné době je její podíl asi 47 procent, u dalších dvou subvariant AY.4 a AY.39 do deseti procent. Původní variant delta mutace je asi v 16 procentech vzorků. Změny v chování viru ani průběhu nemoci u nakažených zatím lékaři nezaznamenali. Za letošní rok laboratoře vyšetřily přes 12 tisíc pozitivních vzorků, z nich 889 za poslední měsíc od 5. října.

Tagy: