Nejhorší letecká nehoda u nás. Před 45 lety spadl letoun v pražském Suchdole

Nejhorší letecká nehoda na českém území. I tak je nazývána havárie jugoslávského letadla v pražském Suchdole, ke které došlo 30. října 1975. Dopravní neštěstí nepřežilo 75 československých turistů a čtyři členové posádky.

Na palubě stroje patřícího jugoslávské charterové společnosti Inex-Adria Aviopromet bylo 115 československých turistů, kteří se vraceli z dovolené v Jugoslávii. Let z černohorského letoviska Tivat probíhal bez komplikací až k Praze.

Ten den byla špatná viditelnost a na ruzyňském letišti byl kvůli údržbě mimo provoz přesný naváděcí systém. Podle odborníka na letecké nehody Ladislava Kellera je údržba tohoto druhu naprosto běžná a jsou i jiné způsoby navigace. „Tady měli provádět takzvané nepřesné přiblížení podle dvou radiomajáků, což každá posádka musí zvládnout i v dnešní době. Jsou na to cvičení. Jde jenom o to, že přiblížení není tak přesné, tak tam jsou vyšší limity, to znamená větší dohlednost, větší výška rozhodnutí, výška oblačnosti,“ vysvětlil Keller s tím, že piloti nedokázali podle majáků letadlo udržet na ose.

Necelých devět kilometrů před prahem ranveje stroj DC-9 narazil do vrcholku sedleckých skal. Setrvačnost způsobila, že letadlo urazilo ještě několik set metrů, během nichž se rozpadlo. Letoun dopadl do zahrádkářské kolonie, která kvůli nevlídnému říjnovému počasí zela prázdnotou. Stroj mohl také spadnout do nedaleké zástavby rodinných domků. Tragédie tak mohla být daleko horší.

Za 20 minut od pádu byli přeživší na cestě do nemocnic

K havárii došlo zhruba v 9:20. Jen pár minut poté dostali pražští záchranáři první telefonické oznámení. S nimi se na místo sjížděli i hasiči a policie. Keller uvedl, že mluvil se záchranáři, kteří u neštěstí zasahovali. Podle nich by tak rychlý průjezd Prahou byl v současné době pravděpodobně problém. „Policie dostala informaci od záchranářů a od letiště. Záchranáři jim řekli, kudy budou jezdit, a oni jim udělali cestu. Prostě zastavili provoz na té trase, kterou oni potřebovali,“ sdělil.

Asi 20 minut od začátku zásahu byli všichni přeživší na cestě do pražských nemocnic. Právě rychlost záchranných prací zřejmě zabránila dalším ztrátám na životech. Letecké neštěstí nepřežilo 75 československých turistů a čtyři členové posádky. 40 pasažérů a jedna letuška se dokázalo zotavit.

Selhala posádka

Zásah u suchdolské katastrofy se později stal námětem závěrečného dílu dnes již kultovního seriálu Sanitka.

Ohledně havárie letadla vzniklo mnoho nepravdivých spekulací. Na vině prý byl špatný technický stav letadla, ale i alkohol. „To se nepotvrdilo. Patologické nálezy byly naprosto jednoznačně ohledně alkoholu negativní,“ řekl Keller. „Příčinou bylo totální selhání posádky. Tam žádná jiná příčina nebyla. Posádka přibližovací manévr nezvládla a došlo k nehodě,“ dodal odborník na letecké nehody.

V pražském Suchdole se také k 45. výročí od pádu letadla uskutečnila pietní vzpomínka. „Kvůli současné situaci jsme akci neplánovali nijak velkou,“ řekl starosta Suchdola Petr Hejl. Od října 2015 celou tragédii připomíná i malá pietní tabule.

Tagy: