Nejkrvavější den Izraelců v Gaze. Při střetech s Hamásem zemřelo 24 vojáků

Při vojenských operacích ve střední a jižní části Pásma Gazy padlo v pondělí 24 izraelských vojáků, což je nejvíce za jediný den od zahájení pozemní ofenzivy koncem října, informoval dnes mluvčí armády. Z nich 21 zemřelo při jediném incidentu, kdy většinu z nich zabily exploze ve dvou budovách. Záchranné práce tam trvaly několik hodin, napsal server The Times of Israel (ToI). Celková bilance ztrát na straně izraelské armády stoupla na 219.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v úterý uvedl, že Izrael zažil v pondělí jeden z nejtěžších dnů války proti hnutí Hamás, ale bude bojovat dál až do úplného vítězství. „Ve jménu našich hrdinů, v zájmu našich životů nepřestaneme bojovat, dokud nedosáhneme absolutního vítězství,“ prohlásil premiér. Dodal, že truchlí nad ztrátou životů vojáků, a kondoloval jejich rodinám.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hamás prodával sťatou hlavu izraelského vojáka za tisíce dolarů. Barbarství, zlobil se otec

„Kolem 16. hodiny vypálili teroristé protitankovou střelu na tank a zároveň došlo k explozím ve dvou budovách. Ty se zřítily v okamžiku, kdy byla většina vojáků uvnitř či poblíž,“ řekl mluvčí izraelské armády Hagari. Vojáci podle něj obě budovy určené k demolici předtím zaminovali.

Incident se stal poblíž tábora Muazzí ve střední části Pásma Gazy nedaleko hranic s Izraelem. Podle Hagariho vojáci zajišťovali místa, která dříve využíval Hamás, aby se tam mohli do svých domovů vrátit palestinští civilisté, a oblast v blízkosti hranic také čistili od min.

Deník The Jerusalem Post napsal, že není jasné, zda vojáci neporušili nějaké předpisy tím, že měli při vstupu do domů u sebe také miny. Budovy ale podle listu zřejmě zasáhla protitanková střela vypálená bojovníky Hamásu.

Netanjahu řekl, že armáda zahájila vyšetřování incidentu. „Musíme se z toho náležitě poučit a udělat vše pro to, abychom napříště ochránili životy našich bojovníků,“ prohlásil premiér.

Rodinám padlých vojáků už kondolovali také izraelský ministr obrany Joav Galant či prezident Jicchak Herzog. „Je to bolestivé ráno, naše srdce jsou s drahými rodinami v jejich nejtěžší hodině,“ napsal na síti X Galant. „Tato válka určí osud Izraele na několik desetiletí, kvůli našim padlým vojákům musíme dosáhnout válečných cílů,“ dodal Galant.

„Nesnesitelně těžké ráno, kdy se na náhrobky hrdinů přidávají další a další jména nejlepších z našich synů,“ napsal na síti X Herzog. „Intenzivní boje se odehrávají v extrémně náročných podmínkách, posíláme sílu našim vojákům, kteří s nekonečným odhodláním realizují cíle této války,“ dodal. „Jménem celého národa upřímnou soustrast rodinám a modlím se za uzdravení zraněných. I v toto smutné ráno zůstáváme silní a máme na paměti, že společně vyhrajeme,“ uvedl Herzog.

Izraelská armáda zahájila pozemní operaci v Pásmu Gazy loni 27. října v reakci na teroristický útok tamního hnutí Hamás, při němž 7. října palestinští ozbrojenci zabili v izraelském pohraničí na 1 200 lidí, z toho asi tisíc civilistů, a na 250 osob unesli do Gazy.

Už 7. října začal Izrael masivně bombardovat Pásmo Gazy, což si spolu s pozemní operací dosud vyžádalo i životy více než 25 500 Palestinců. Tento počet uvádí úřady spravované Hamásem a zahrnuje i přes devět tisíc zabitých členů militantních skupin, zejména Hamásu, který Izrael, EU a USA označují za teroristickou organizaci. Počet mrtvých Palestinců, z nichž většinu tvoří ženy, děti a nezletilí, nelze nezávisle ověřit, mnozí experti ale tvrdí, že více méně odpovídá skutečnosti.

Kvůli bojům v Pásmu Gazy musela opustit své domovy většina z jeho 2,3 milionu obyvatel, asi milion jich nyní přebývá kolem města Rafáh na jihu u egyptských hranic. Podle OSN ale není nikde v Pásmu Gazy bezpečno a humanitární krize se tam den ode dne zhoršuje a hrozí přerůst v hladomor.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Další mohutný útok USA a Británie. Jemenské povstalce zasáhli ze vzduchu i z moře

Tagy:
Izrael Pásmo Gazy Hamás izraelsko-palestinský konflikt The Jerusalem Post Daniel Hagari Izraelské obranné síly