Nejlépe placené pozice v ČR: Žebříček vedou generální ředitelé i IT specialisté

Dobře se uč, ať si najdeš dobrou práci! Poučka, kterou Češi slýchají od malička. Podle posledních informací serveru Platy.cz by se ale mělo říkat spíš: Dobře se uč, ať je z tebe jednou generální ředitel. Právě to je totiž v tuzemsku nejlépe placená pozice. V těsném závěsu jsou IT specialisté.

Do práce chodí drtivá většina z nás kvůli výdělku. Ten by měl být ideálně co možná nejvyšší. Aby se nám tohle přání splnilo, je dobré vědět, jakým směrem se vydat. V kterých odvětvích se tedy vydělává nejvíce peněz?

1. Vrcholový management

Generální ředitel. Název pozice zní stejně dobře jako výše její odměny. Je ale třeba připomenout, že se nejedná o snadnou práci. „Generálním ředitelem se člověk nestane ze dne na den. Nejčastěji jejich cesta vede přes jiné pozice ve vrcholovém managmentu. Třeba přes funkci country managera/directora. Je to člověk, který zodpovídá za hospodaření, řízení a jednání jménem zahraniční pobočky společnosti,“ vysvětluje web Jobs.cz.

A na kolik si takoví generální ředitelé měsíčně přijdou? Podle webu Platy.cz se jejich výdělky pohybují v rozmezí od 46 739 korun do 183 060 korun. Současně ale autoři seznamu nejlépe vydělávajících profesí podotýkají, že platy mohou být ve skutečnosti i vyšší.

2. IT Technologie

Co si budeme povídat, „ajťáci“ jsou občas považovaní za podivíny. Tenhle předsudek ale mizí ve chvíli, kdy zjistíte, jak si firmy jejich dovedností cení. Měsíčně vydělávají od 35 328 do 101 824 korun.

Na 3. místě v žebříčku nejlépe vydělávajících profesí se umístil management a 4. příčku obsadily právo a legislativa.

5. Bankovnictví

Nejlépe si v oboru bankovnictví stojí specialisté rizik (39 178 – 82 139 korun) nebo osobní bankéři (průměrný měsíční výdělek v rozmezí 32 442 – 60 073 korun).

Další v žebříčku jsou obory Leasing, Technika a rozvoj a na osmém místě jsou Telekomunikace.

9. Farmaceutický průmysl

Bez farmaceutického průmyslu si lze dnešní život jen těžko představit. Léky čas od času potřebuje každý z nás. I proto jsou pracovníci v oboru náležitě odměněni. Jejich průměrný měsíční výdělek činí 46 659 korun. Nejlépe si stojí lékařští poradci (někteří měsíčně vydělají až 120 820 korun).

Desátou příčku obsadilo pojišťovnictví, za ním jsou ekonomika, finance a účetnictví, dále pak obchod.

13. Lidské zdroje a personalistika

V tomto oboru se průměrný výdělek pohybuje kolem 44 659 korun.

Čtrnáctý nejlépe vydělávající obor v ČR je podle Platy.cz management kvality, na patnácté pozici jsou marketing, reklama a PR a za nimi pak stavebnictví a reality.

17. Elektrotechnika a energetika

Elektrotechnika a energetika patří k nejžádanějším průmyslovým odvětvím. Průměrný plat je 42 239 korun. Na nejvyšší uvedenou částku dosáhnou elektrotechničtí inženýři (až 73 035 korun)

Tisíce Čechů své uplatnění našly v automobilovém průmyslu. Ten se stal 18. nejlépe vydělávajícím oborem u nás.

19. Bezpečnost a ochrana

Sem patří profese,  jako jsou policisté, hasiči či třeba vojáci. Právě poslední zmínění měsíčně vydělají 28 463  až 53 273 korun.

A na poslední, dvacáté příčce žebříčku nejlépe placených profesí v ČR, je strojírenství.

Tagy: