Hlášky z ostré Partie: Nejhorší ministryně od roku 1918, třesky plesky i byt v Pařížské

Schillerová a Skopeček v Partii

Přestřelky v Partii mezi Alenou Schillerovou a Janem Skopečkem

I když už je po volbách, někteří politici si stejně nemohou pomalu přijít na jméno. V nedělní Partii se emotivně ostřelovali ministryně financí Alena Schillerová z hnutí ANO s ekonomickým expertem ODS a poslancem Janem Skopečkem. Ten Schillerovou například označil za nejhorší ministryni od roku 1918.

  • Hádka o Fialu

Schillerová se obula do nepřítomného šéfa ODS a lídra koalice Spolu Petra Fialy. Prohlásila o něm, že je ekonomicky nevzdělaný. Schillerová reagovala na kritiku Skopečka, který řekl, že vláda nemusela jít hned cestou snížení na nulovou DPH na elektřinu a plyn. Podle Skopečka by bylo lepší cestou zvýšení doplatků na bydlení nízkopříjmovým skupinám.

„Teď jste mě trošku zklamal. Vy jste byl podporovatel snížení DPH. Tady je vidět, že za tím je váš ekonomicky nevzdělaný šéf, a já jsem věřila, že ho poučíte. Trošku vás zmasakrovali,“ prohlásila Schillerová.

Skopeček si to nenechal líbit. „K panu předsedovi. Paní ministryně, vy máte vzdělání právníka, byla jste několikrát usvědčena z ekonomické nekompetence. Takže tohle si odpusťte,“ vmetl Schillerové Skopeček.

  • Nikdo nechce funkci

V Partii se debatovalo o tom, že Schillerová brzy na postu ministryně financí skončí. Pro Skopečka se zase původně rýsoval resort financí, ale podle posledních informací by měl státní kasu řídit šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

„Nepotřebuji funkci ministra, abych byl v životě šťastný. Přijal bych případně resorty v tématech, které jsem vystudoval. Ale nebojte, neztratím se,“ reagoval na to Skopeček. „Také nepotřebuji být šťastná kvůli funkci. Pořád pracuji naplno, připravuji předání agendy ministerstva financí,“ podotkla Schillerová.

  • Třesky plesky a kouzelná babička

O chvíli později se do sebe politici pustili kvůli rozpočtu. Vláda Andreje Babiše (ANO) schválila rozpočet na příští rok se schodkem 376,6 miliardy korun. Koalice Spolu v čele s ODS chce návrh předělat a ušetřit 100 miliard korun.

„Paní ministryně navrhuje cestu do rozpočtové propasti. Nechci, aby moji vnuci platili dluhy paní Schillerové jen proto, že je to nejhorší ministryně od roku 1918. Nikdo nezvýšil státní dluh tak jako paní ministryně financí. Není schopná ani v dalším roce ušetřit,“ kritizoval ji Skopeček.

Schillerová chtěla po Skopečkovi přesně vědět, kde chce jeho strana ušetřit 100 miliard. Skopeček odpověděl, že na provozních výdajích. Podle Schillerové to je však nereálné. „To jsou třesky plesky pořád dokola. Nic se nedozvím,“ reagovala ministryně.

Skopeček však v kritice pokračoval. „Paní Schillerová není schopna vysvětlit, proč navrhuje takový schodek na příští rok. To nevysvětlí nikdo, ani kouzelná babička, ani ministryně financí,“ prohlásil Skopeček.

  • Byt v Pařížské a fotky na Instagramu

Skopeček si do Schillerové rýpnul i v závěru debaty. Podle něj je neuvěřitelné, že Schillerová mluví o šetření státních financí, když doposud podle Skopečka dělala přesný opak.

„Paní ministryně teď bude strážcem. Na ministerstvu financí se platil fotograf, aby ji fotil na Instagram. Paní ministryně užívá byt v Pařížské ulici, což je jedna z nejdražších ulic v Praze a v celém Česku. Tak od ní teď budeme poslouchat, že se má šetřit,“ kroutil hlavou Skopeček. „Je trapné vytahovat fotografa a bydlení ve služebním bytě,“ opáčila v závěru Schillerová.

Tagy: