Nejste vy ten pán z polštáře? Internet vtipkuje o cestě Petra Fialy do Kyjeva

Státníci na cestě do obleženého Kyjeva. Zleva slovinský premiér Janez Janša, předseda a místopředseda polské vlády Mateusz Morawiecki a Jaroslaw Kaczyński a český premiér Petr Fiala.

Premiér Petr Fiala o schůzce s prezidentem Zelenským po příletu z Polska (16.3.2022)

Co mají společného Brno, Jan Hamáček a Andrej Babiš? Objevili se v humorných narážkách uživatelů sociálních sítích na cestu Petra Fialy a jeho protějšků z Polska a Slovinska do Kyjeva. Tam začátkem týdne vyrazili osobně podpořit ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v boji proti ruské vojenské agresi.

„Honzo, jenom mikina nestačí,“ hlásá nápis v bublině umístěné na fotografii Petra Fialy, který píše SMS na svém mobilu oděn do červené mikiny, neprůstřelné vesty a vojenské helmy. Přitom stojí v kupé vlaku, kterým on a další dva premiéři cestovali do Kyjeva a zpět. Jde o narážku na oblíbený oděv bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka.

Se stejnou fotografií si vyhrál twitterový profil Zippy Memes, který obrázek doprovodil smyšlenou SMS, kterou Petr Fiala píše své choti. „Ahoj Jani, nečekej na mě, jsem s kamarády na tahu, dneska přijdu až zítra. P.“

Zippy Memes do série vtípků k Fialově kyjevské misi zahrnul také bývalého předsedu vlády Andreje Babiše. Na Twitter zavěsil ilustrovanou fotografii, na které Babiš listuje papíry, dívá se do objektivu a „praví“: „Že jel Fiala do Kyjeva? No a co? Já jsem taky poslal syna na Krym.“ Jde o narážku na příběh Andreje Babiše mladšího, kterého měl jeho otec „uklidit“ na ukrajinský poloostrov údajně kvůli tomu, aby mu zamezil svědčit v kauze Čapí hnízdo.

Babiše si vzal na paškál také jiný uživatel Twitteru, Poslední skaut. Ten si prostřednictvím Fialovy cesty do Kyjeva vystřelil rovnou i z hypotetického kandidáta na příštího českého prezidenta Karla Janečka. Na svém účtu zveřejnil koláž s Andrejem Babišem, který přišel položit květiny na Národní třídu, a nápisem: „I já jsem zažil situace na hraně. Kladl jsem třeba tajně kytky na Národní.“ Poslední skaut obrázek komentoval slovy „Petr Fiala není první premiér, který se odvážil vstoupit na horkou půdu…“

Tvůrce satirických koláží Tomáš Břínek, který je znám pod zkratkou TMBK, pak na sociální sítě zavěsil výřez fotografie, na níž si Petr Fiala třese pravicí s Volodymyrem Zelenským. „Nejste vy ten pán z polštáře?“ ptá se Fiala. „Po dnešku to budete možná také,“ odpovídá Zelenský. Břínek tak naráží na svůj byznysový počin, kdy na e-shop umístil polštář s portrétem ukrajinského prezidenta. Během tří dnů si ho koupily více než dva tisíce zájemců, uvedl Tomáš Břínek pro iDnes.cz. Výtěžek pak věnoval na konto organizace Člověk v tísni.

Ve dvou jiných vtípcích si „zahrálo“ město Brno. Facebooková stránka Pražský institut pro urážení Brna zveřejnil fotografii, na níž Petr Fiala sedí v prostředku hromadné dopravy a hledí z okénka. „Taková tragédie, chudáci lidi…“ praví virtuálně Fiala. „To je Brno, pane premiére,“ zní odpověď.

Posted by Pražský institut pro urážení Brna on Wednesday, March 16, 2022

Stejný profil naráží na Fialovo rodné město také v koláži, která je vytvořená z fotografií trojice premiérů a polského vicepremiéra z vlaku během jejich cesty do Kyjeva. Na první polský premiér Morawiecky namítá „Toto nějest Kijow,“ načež mu Fiala odpovídá „Ale jistě že je to Kyjov“. Na dalším snímku český premiér ukazuje na mapu a říká: „A tady za okamžik pojedeme přes Brno.“ Poslední obrázek zachycuje polskou dvojici, která shodně odpovídá: „O kurwa.“

Posted by Pražský institut pro urážení Brna on Tuesday, March 15, 2022

Tagy: