Nejtěžší bitva v životě. Realita brutální ruské agrese je děsivá, popisuje mladší Kličko

V ringu oba bratři Kličkové zažili tvrdé bitvy. Ani ty ale nemohly sourozence připravit na válku. Po začátku ruské invaze 24. února se legendární boxeři, kteří už odešli do sportovního důchodu, aktivně zapojili do obrany Ukrajiny, konkrétně Kyjeva, jehož starostou je starší Vitalij. Mladší Vladimir v rozhovoru pro britský deník přiblížil, jak je konflikt děsivý.

Vladimir, dlouholetý mistr světa v těžké váze, je stejně jako Vitalij připraven v probíhající válce zemřít. A společně inspirují další statisíce Ukrajinců, aby se nebáli bránit svou vlast. Občas se ohlásí na sociálních sítích. Vladimir tak udělal například při cestě do kyjevské porodnice. „Život jde dál. Od začátku války se právě v této nemocnici narodilo 82 dětí. Přicházejí další Ukrajinci a budou přicházet každý den,“ konstatoval.

Ve středu pak poskytl rozhovor britskému listu Daily Mirror. „Box je sport, tohle je válka, ve které umírají naši lidé. Během toho, co děláme rozhovor, nevinné ženy, děti a civilisté čelí bombám, raketám a děsivé válečné realitě. Lidé říkají, že je to největší bitva mého života, a já souhlasím. Je opravdu smutné, když si uvědomíte, jak děsivá válka je,“ popisoval.

A vyzval Brity, aby Ukrajině pomohli, jak se jen dá. „Žádám vaše čtenáře, všechny občany Británie, aby podpořili naše úsilí, aby nyní jakýmkoli možným způsobem pomohli Ukrajině,“ prosil Kličko, který mezi lety 2005 až 2015 vyhrál 22 zápasů v řadě. Jeho úctyhodnou sérii ukončil Brit Tyson Fury. Celkem v profesionální kariéře odboxoval 69 soubojů, 64 z nich vyhrál, hned 53 ve stylu K.O. Mezi úspěchy se vyjímá také zlaté medaile z olympijských her v Atlantě.

Když je řeč o sportovní kariéře mladšího ze sourozenecké dvojice, 45letý Vladimir rovněž apeloval na to, aby byli ze všech možných odvětví vyloučeni ruští sportovci. Ve většině sportů už se tak stalo. „Izolovat Rusko od veškerého sportovního soutěžení není agresivní krok. Děláme to, abychom zastavili válku ve jménu míru. Nemám nic osobního proti sportovcům, ale mám hodně proti agresi ruského vůdce Putina. Pokud jim kompletně odepřeme možnost soutěžit, sportovci se zeptají své hlavy státu: ‚Proč nemůžeme proti nikomu nastoupit?‘“ vysvětloval svůj postoj.

„Ženy a děti prchají ze svých domovů, opouštějí svou zemi a netuší, jestli ještě uvidí své manžely, otce nebo syny. Toto je realita ruské agrese, realita brutálních agresorů,“ zakončil.

Podle bratra Vitalije už Kličkové byli do konfliktu aktivně zavlečeni – nejde jen o pózování a focení se se zbraní. „Včera v noci jsme zabili nějaké vojáky. Tuším šest lidí,“ řekl v pondělí médiím 50letý starosta Kyjeva. „Nezajímá nás, jak silná je ruská armáda. Jsme připraveni bojovat. A jsme připraveni zemřít za naši rodnou zemi a za naše rodiny. Protože tohle je náš domov. Je to naše budoucnost. Někdo chce do našeho domova přijít a naši budoucnost nám ukrást.“

Kličkovi nejsou jedinými boxery, kteří narukovali. Do armády vstoupili také aktuální hvězdy ringu Vasyl Lomačenko a Oleksandr Usyk.

Tagy: