Některé lékárny stále nemají penicilin. Ministr se neumí postarat o obyvatele, zlobí se lidé

Některé lékárny stále nedostaly penicilin.

Jak je to s penicilinem v Česku?

V pondělí měla každá lékárna v Česku dostat 20 balení penicilinu, což minulý týden slíbil před novináři ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Jak ale zjistily štáby CNN Prima NEWS po celé republice, distribuce potřebného léku stále vázne a mnozí lékárníci jej vyhlíželi marně. Lidé z nedostatku penicilinu viní ministra zdravotnictví.

Na penicilin dlouho čekají i v pelhřimovské nemocnici. Ani v pondělí ráno je ale řidič rozvážející léky moc nepotěšil. „Odpoledne bude druhé kolo. Těžko říct, jestli bude,“ řekl. „Nevíme, kdy nám přijde. Máme zažádáno na každou z lékáren 20 až 30 kusů,“ uvedla vedoucí lékárnice Nemocnice Pelhřimov Radka Vachová.

V jedné z lékáren v Ostrově na Karlovarsku nyní mají 10 balení penicilinu. Není ale pro děti, jde pouze o tablety pro dospělé. V pondělí navíc nedorazil penicilin žádný, distributor ho sem naposledy přivezl 6. října.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: České zdravotnictví? Nejsme Západ, tady je to skanzen po všech stránkách, řekl Šmucler

Redakce CNN Prima NEWS oslovila i lékárny v Brně. Do pěti z nich ani v pondělí žádný penicilin nedorazil. „Co si pamatuju, měli jsme ho naposledy někdy v červnu. Tehdy přišla nějaká menší dodávka, jinak od té doby nemáme žádný,“ řekl lékárník Michal Jašek.

„Zákon o léčivech se nevymáhá, Státní ústav pro kontrolu léčiv je nečinný, situace je velice špatná,“ podotkl předseda Grémia majitelů lékáren Marek Hampel.

Že některé lékárny penicilin ještě nedostaly, potvrdil i viceprezident České lékárnické komory Martin Kopecký. „Jsou ale i lékárny, které dostaly i 25 kusů. Nejsem schopen říct, jak velké procento lékáren už je dodávkami pokryto, předpokládám ale, že pokud neobdržely penicilin v pondělí, dostanou ho v následujících dnech,“ sdělil Kopecký. Jak dlouho jim dodávka bude stačit, bude podle něj záležet na nemocnosti lidí a velikosti daných lékáren. „Některým může vydržet třeba týden, jiným i měsíc,“ dodal.

Ministr Válek proto znovu čelí kritice, že antibiotika nejsou na pultech všech lékáren, jak sliboval. „Není to jen s penicilinem, ale s více věcmi. Nevím, kde je problém, to by měli vědět ti, kteří vládnou,“ řekl jeden z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Je to věc ministra zdravotnictví, ten to má zajišťovat,“ doplnil další dotazovaný. „Proč musíme nakupovat penicilin z Číny? Proč se současný ministr neumí postarat o obyvatele? Proč tu tedy je?“ ptal se další dotazovaný.

Válek tvrdí, že pokud se na nějakou lékárnu nedostane, musí to řešit distributoři. „Je z toho vidět, jak je strašně důležité, aby prošel zákon, který bude v úterý ve druhém čtení. Snad ho Poslanecká sněmovna schválí, pak to budu moct nařídit,“ zdůraznil Válek.

Tagy:
Vlastimil Válek ministr zdravotnictví Státní ústav pro kontrolu léčiv Česko Ostrov Poslanecká sněmovna ČR Nemocnice Pelhřimov, příspěvková organizace