Někteří poslanci ANO nechtěli podepsat Babišovu kandidaturu na Hrad, přiznal Kolovratník

Partie Terezie Tománkové: Martin Kolovratník

PARTIE Terezie Tománkové 6.11.2022

Někteří poslanci ANO kandidaturu svého šéfa Andreje Babiše na Hrad odmítli podepsat, přiznal v nedělní Partii Terezie Tománkové televize CNN Prima NEWS poslanec hnutí Martin Kolovratník. ANO má ve Sněmovně 72 poslanců, kandidaturu Babišovi jich ale podepsalo jen 56.

„Rozhodnutí Andreje Babiše o kandidatuře padlo zkraje týdne. Měli jsme poslanecký klub v úterý dopoledne, kde to naši poslanci s panem předsedou probírali. Pak se připravily podpisové listiny. Někteří byli nemocní, omluvení a nebyli tam a někteří třeba řekli ‚nepodepíšeme se‘,“ řekl v Partii Kolovratník k tomu, proč Babišovi kandidaturu nepodepsali všichni poslanci hnutí ANO.

„Proč všichni? Kdybychom tam byli všichni, tak už slyším od koalice a našich oponentů: Oni to mají 100procentní, mají 110 procent morálku,“ komentoval to s poznámkou, že je to „normální a standardní“.

„Mně se hrozně moc líbilo, že Andrej Babiš řekl: ‚Je to na vás, já vás o to prosím a budu rád, když se o to přihlásíte.‘ A bylo to opravdu na rozhodnutí každého z nás, takže to byl přirozený proces,“ vyprávěl, jak poslanci ANO Babišovi kandidaturu na Hrad schvalovali. „Podepsal jsem a těším se na kampaň,“ dodal ještě Kolovratník.

Zástupci vládních stran ale v pořadu počet podpisů glosovali. „Někteří ho nemají rádi,“ podotkl s úsměvem s odkazem na Babiše ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Seznamy jsem neprohlížel

Kandidát na prezidenta potřebuje minimálně 20 podpisů poslanců nebo 10 senátorů, případně 50 tisíc podpisů občanů starších 18 let. Někteří kritici ale podotýkají, že se Babišovi mohli na archy podepsat symbolicky všichni poslanci, aby ukázali, že za ním stojí.

Na následný dotaz CNN Prima NEWS, kdo z poslanců kandidaturu svému šéfovi nepodepsal, Kolovratník odpověděl: „To fakt nevím. Seznamy jsem neprohlížel.“

Bývalý premiér Babiš oznámil kandidaturu na prezidenta minulou neděli večer, v pondělí ji pak ještě oficiálně potvrdil po jednání předsednictva hnutí. Předvolební průzkumy ho zatím řadí na druhé místo za generála Petra Pavla, na třetím místě je ekonomka Danuše Nerudová.

Velkou politickou debatu si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: