Neférová pomoc firmám? Představa, že ovlivníme Německo, není reálná, přiznal Lipavský

Partie s Janem Lipavským a Radkem Vondráčkem

PARTIE Terezie Tománkové 6.11.2022

Není reálné, že Německo nějak ovlivníme, řekl v nedělní Partii Terezie Tománkové televize CNN Prima NEWS ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) k plánované německé finanční pomoci velkým firmám. Podle něj může česká vláda na jeho rozhodnutí pouze reagovat, odpovědnost totiž leží na národních vládách. Odborníci ale varují, že když Německo pomůže svým firmám, získají konkurenční výhodu.

„Nemyslím, že bychom měli na někoho křičet. Byli jsme úspěšní v prosazování jednotlivých řešení. Na rozhodnutí Německa můžeme reagovat, ale představa, že to ovlivníme, není úplně reálná, je to odpovědnost národních vlád,“ reagoval na německou pomoc velkým firmám Lipavský.

Německá vláda chce do své ekonomiky napumpovat 200 miliard eur. Odborníci varují, že tak tamní společnosti získají konkurenční výhodu, takže by firmy v jiných evropských zemích mohly začít krachovat a hrozila by velká vlna propouštění zaměstnanců.

„Klíčové je, aby se naše vláda postarala o českou ekonomiku, to se daří. Německá pozice v Bruselu je silná. Společná evropská řešení jsou rámce, co si jeden stát může dovolit,“ podotkl Lipavský s tím, že podobná pomoc v Česku by zkřivila trh s energiemi.

Ministr zahraničí ještě dodal, že neví, v jaké fázi německý balíček pomoci je. „Částečně začali couvat,“ myslí si. Místopředseda opozičního hnutí ANO Radek Vondráček ale „žádné couvání nezachytil“. „Prostě to schválil německý parlament,“ podotkl.

Německo řeší především sebe

Zároveň zástupce opozice vyjádřil obavy z německé pomoci. „Počkám si na reakci Evropy. Vzbudili tím obavy u všech. Tohle je národní řešení, které jde bokem solidarity. Německo řeší především sebe a svůj průmysl,“ kritizoval.

Podle něj v Česku nejde o pokřivení energetického trhu, ale především o konkurenceschopnost. „Že jsme na německou ekonomiku navázáni úplně nejvíc a je to náš nejsilnější partner, považuji za zásadní ohrožení průmyslové výroby v ČR do budoucnosti,“ varoval Vondráček.

O německé pomoci velkým firmám mluvil i europoslanec Alexandr Vondra (ODS) v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Když podle něj Německo nalije do ekonomiky 200 miliard eur, bude to „prů*er“. „Společný trh můžeme zabalit, Evropská unie se začne rozpadat,“ varoval. Podle něj mají lídři států EU s německými protějšky jednat na rovinu a „donutit“ je, aby našli společné řešení růstu cen energií. V Německu tento vládní návrh schválili poslanci 21. října.

Celý duel si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy:
Německo ekonomika CNN Prima NEWS Evropská unie Terezie Tománková Česká pirátská strana Partie Terezie Tománkové Jan Lipavský vláda Česko Vláda ČR